Spektakulære skyer over Danmark i dag

16x9
HImlen over Horsens 17. maj 2019 Foto: Annette Thannel / Seerfoto

Sjældne skyer af navnet Asperitas bølgede ind over Horsens i morges.

Mange ser nok dagens skyer som grå og kedelige, men det er bestemt ikke tilfældet alle steder i landet.

Annette Thannel fra Horsens har her til morgen sendt fantastiske billeder ind til TV2 Vejret.

Skyen ved navn Stratocumulus Asperitas er fotograferet omkring klokken halv otte i Østjylland. Annette Thannel fortæller, at himlen fra morgenstunden lignede en dyne, men herefter trak skyerne sig sammen og begyndte at bølge.

Stratocumulus over Storebælt. Her kan man lidt til venstre for broen se antydninger af Asperitas.
Stratocumulus over Storebælt. Her kan man lidt til venstre for broen se antydninger af Asperitas. Foto: Webcam / TV 2 Vejret

Når man ser Stratocumulus Asperitas, kan det se ud som om, et uvejr er på vej, men skyerne forsvinder ofte hurtigt igen. Det var også det, Annette Thannel og hendes mand oplevede i morges.

- Skyerne bølgede i en periode og det så fantastisk ud, men så trak de sig ud igen til en dyne.

Skyformationen er flygtig. Den dannnes fordi vinden i bunden af skyen skifter både retning og styrke. Det får skybasen, som man kalder den nederste del af skyen, til at bølge. Vinden under skyen blæste fra nordøst, mens det blæste kraftigere lige over skybasen fra sydøst. Denne ændring i vind i grænselaget nær skybasen i cirka 700 meters højde var nok til at danne de spektakulære billeder, som Annette Thannel har fotograferet.

Stratocumulus over Storebælt i morges. Der er antydninger på dannelse af skytypen Asperitas. Video: Jens Ringgård Christiansen

Stratocumulus Asperitas er en ny type sky, der kun er to år gammel

Skytypen fik sit eget navn i marts 2017 af den fælles meteorologiske organisation WMO, og Asperitas-skyer blev også fotograferet i april sidste år. Stratocumulus Asperitas er den den første skyformation, som WMO har tilføjet i 70 år. Efternavnet Asperitas betyder ruhed, og fornavnet Stratocumulus henviser til blandingen mellem lagdelte skyer og vattotskyer. Almindelig Stratocumulus ser man ofte i Danmark.

Stratocumulus lyses op af morgensol
Stratocumulus lyses op af morgensol Foto: Marian Larsen / Seerfoto

Ovenstående foto er fra i morges, hvor solopgangen lyste almindelige stratocumulusskyer op og gav en lyserød himmel.