Tørken plager særligt sølvbryllupstræ

Duetræet blomstrer først efter 25 år, men det lider under tørken i Danmark.

Normalt vander man ikke træer, men hos kollektivet Solens Hjerte uden for Odense gør man en undtagelse. Kollektivet er indrettet i en tidligere planteskole, og særligt ét træ skiller sig ud.

- Duetræet blomstrer først efter 25 år, så tidligere blev det brugt meget som bryllupsgave, for så sprang det ud første gang, når parret havde sølvbryllup, fortæller Lars Fischer.

Han tager sig af træerne i den gamle planteskole, hvor der var efterladt mange sjældne planter og træer på grunden. Sidste sommer var usædvanlig lang og tør, og det var ved at tage livet af det aldrende træ. Derfor begyndte kollektivisterne at vande duetræet.

Næsten ti centimeter bagud

Tørkeindekset befandt sig midt på ugen på 9,4, hvilket kan oversættes direkte til, at jorden mangler 94 millimeter regn. Det er eftervirkninger af en rekordsolrig april, hvor der kun viste sig skyer på himlen ganske få dage.

- Vores træ havde det rigtig svært med varmen og tørken sidste år, og vi er bange for, at tørken fortsætter i år, siger Lars Fischer og lægger en hånd på træet:

- Vi vil være virkelig kede af, hvis træet går til, så vi er allerede begyndt at vande det.

Satser på blid sommer

Nu krydser beboerne i det fynske kollektiv fingre for, at sommeren vil være nådig ved deres gamle have – og særligt det fine duetræ.

- Vi håber, at sommeren bliver lang, varm og dejlig, men helst ikke lige så tør som sidste år, siger han.

Duetræet er en gammel primitiv træsort, der kun fandtes i en afsides dal i Kina, indtil det blev bragt til en botanisk have i England og videre ud til de europæiske planteskoler.