Vejr

Sen nattefrost får bier til at æde egne æg og larver

Fynske biavlere har mistet op mod 5000 æg, der er gået til som konsekvens af kulden i maj.

April var rekordsolrig, og det satte gang i landets bistader. Maj startede koldt, og der har været nattefrost i 9 ud af 15 nætter. Det har ikke bare konsekvenser i frugtplantager og villahaver. Også hos landets biavlere kan den sene nattefrost mærkes.

Bierne skal holde temperaturen oppe i deres stader, og hvis det bliver et problem, går det ud over den kommende generation. Bestanden bringes ned ved at spise egne æg og larver.

- Når der kommer en kold periode her i foråret, og bierne kan se, at de ikke kan holde al deres yngel varm, så kan de godt finde på at spise nogle af æggene og måske endda også nogle af de små larver, fortæller den fynske biavler Lars Fischer fra Holmstrup uden for Odense.

Flekser med brystmusklerne

Bierne varmer bistaden op ved at vibrere med brystmuskulaturen. Det er de samme muskler, de bruger til at flyve med, men når de varmevibrerer, kan de slå vingerne fra.

Når temperaturen skal op på de fornødne 35 grader, kræver det den rette fordeling af bier, larver og æg. Derfor decimerer de voksne bier æg og larver, hvis det bliver for koldt, da hele staden ellers kunne gå til.

Vil ikke forstyrre bierne

Lars Fischer har endnu ikke helt overblik over, hvor hårdt bierne er ramt af den sene kulde og efterfølgende kannibalisme:

- Vi kan ikke sige det præcist, for vi vil helst ikke forstyrre bierne, når det er koldt, men jeg vil anslå, at det drejer sig om måske 5000 æg, som jo så ikke bliver til bier.

Først senere på året kan biavleren sige endegyldigt, hvor hårdt nattefrosten og kannibalismen har ramt den søde høst.

- Det betyder, at der bliver færre bier til at lave honning. Der er flere ting, der afgør, om det bliver et godt honningår eller ej, men selvfølgelig betyder det lidt mindre honning, slutter han.

Lars Fischer og hans faste honningmakker Zofus Knudsen har sammen flere år i træk vundet prisen for verdens bedste honning på den internationale biavlerkonference Apimonda.