Vejr

Haveejer stod op til istapper i haven

Jesper Truelsen havde istapper i sin have 14. maj.  Jesper Truelsen  / Seerbillede

Efter en varm start på året tog kulden revanche med nattefrost i maj.

Den meget kolde indledning på maj har skabt dybe panderynker både hos frugtavlere og haveejere. Efter en varm start på året er det begyndt at krible frem med spirer og blomster, som bestemt ikke har godt af nattefrost.

Man kan beskytte sine planter med overrisling, og den metode brugte Jesper Truelsen fra Ejstrupholm i Midtjylland natten til tirsdag. Det resulterede i et ret aparte syn i en dansk have i årets femte måned.

Istapper i maj

Da Jesper Truelsen stod op, kunne han se store istapper hængende ned fra sit frugttræ.

- Jeg ved fra en god kammerat, som er landmand, at man kan bruge en vander til at holde let frost væk. Så det gjorde jeg, og det har resulteret i et kæmpe islag, fortæller han.

Det var særligt hans kartofler, han var bekymret for, men der er flere andre planter i hans have, der er aktive over jorden og dermed i fare for at blive skadet af frosten.

Effektiv metode

Umiddelbart vurderer han, at overrislingen har virket:

- Jeg tror, det har hjulpet, men det så lidt voldsomt ud. Bladene på det lille frugttræ, hvor istapperne hang fra, var helt glaserede.

Sne og frost

Og det har været en usædvanlig kølig indledning på den sidste af forårets måneder.

- Maj startede kold, og vi har endda haft sne. Her i de første to uger har der været frost otte ud af 14 nætter, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Nu er det slut

Men nu er det slut. Den sidste omgang frost kommer natten til onsdag.

- Hvis nordenvinden var fortsat, ville vi have den samme vejrsituation som de sidste to uger, men onsdag vender vinden, og der strømmer betydeligt varmere luft til landet. Det giver nattetemperaturer på i hvert fald over nul grader.

Ligesom vinbønderne sydpå bruger Svargo Petersen ild til at holde den værste frost væk fra stokkene.

Fynsk vinavler bekæmper frosten

I Odense bor Svargo Petersen, og hun glæder sig også over, at frosten nu endelig er på retræte. Hun dyrker vin i sin kolonihave, og hun har både brugt fyrfadslys og overrisling de sidste par uger.

- Hvis temperaturen bare er en lille smule under nul, kan man sætte nogle store fyrfadslys ud. Det gør man også i Frankrig og andre vinlande, hvor der kommer frost, siger hun.

Lægger et beskyttende lag is

Hvis der kommer mere frost, sætter hun i stedet en sprinkler til. Selvom det lyder bagvendt, fungerer det sådan, at vandet frigør varme, når det fryser, og dermed kan det redde bladene, selvom det bliver et par graders frost.

- Lige når bladene er sprunget ud, er de meget følsomme og kan ikke tåle frost. Når vi sætter en sprinkler til, bliver bladene glaseret med is, og så kan de klare det, fortæller den fynske amatørvinbonde.

Sprinklerne har klaret mosten

Sidste år fik hun lavet 100 liter vin. I år forventer hun et mindre udbytte, men de fleste af planterne ser ud til at have klaret sig igennem frosten.

- Vi har haft nætter med ned til to og tre graders frost, og den yderste række, hvor sprinkleren ikke helt har kunnet nå ud, har taget skade. Men der hvor sprinkleren har kunnet nå, ser de ud til at klare sig, siger hun.