Vejr

Nordlys blafrede over Danmark - for anden nat i træk

Nordlys natten til søndag den 12. maj - set fra Ordrup Næs i Odsherred. Lone Athanasakis / Seerfoto

Geomagnetisk storm har i weekenden givet mulighed for at se nordlys fra Danmark.

Weekenden har budt på andet end flot og solrigt vejr. For anden nat i træk kunne man se nordlys fra Danmark.

Kombinationen af en geomagnetisk storm og klart vejr gav muligheden for, at nordlyset kunne ses.

En af de heldige - og tålmodige - var Lone Athanasakis, der fra Ordrup Næs i Odsherred med frit udsyn ud over Kattegat fangede nordlyset både natten til lørdag og igen natten til søndag.

Nordlys natten til lørdag den 11. maj - set fra Ordrup Næs i Odsherred.

Nordlyset viste sig kun kortvarigt på nattehimlen, hvor der kunne ses et grønligt skær i nordlig retning.

- Vi var ude et par timer, men nordlyset varede kun fem til ti minutter, så man skal være tålmodig, skrev Lone Athanasakis, da hun sendte sine billeder til TV 2 VEJRET.

Udbrud på Solen gav nordlyset over Danmark

Den geomagnetiske storm, der udløste nordlyset, kom efter et soludbrud den 6. maj, hvor elektrisk ladet plasma i form af en koronal masseudkastning blev slynget ud fra en af to solpletter, der lige nu er på Solen.

Natten til den 11. maj ramte den elektrisk ladede plasma jordens magnetfelt, og her gik de elektrisk ladede partikler fra Solen omkring Jordens poler i forbindelse med ilt- og nitrogenatomer i jordens atmosfære.

Atomerne udsender lys i fluoriserende farver, der fra Jorden kan ses som nordlys.

Solen søndag den 12. maj: To solpletter kan ses som lysende områder midt på Solen. Det er solpletten længst til højre med navnet AR2740, der den 6. maj sendte plasma mod Jorden.

Solen er på vej mod sit minimum

Solubruddet kommer på trods af en periode, hvor Solen er på vej ind i sit minimum i sin 11-årige solcyklus, og i 2019 har der indtil videre været 74 dage uden solpletter på Solen.

Solens aktivitet stiger og falder med 11 års mellemrum, og jo mere aktiv Solen er, jo flere solpletter opstår der - og jo større er chancen for, at man kan se nordlys.

Seneste maksimum i solaktiviteten var i april 2014, og minimum ventes ifølge det amerikanske center for forudsigelse af rumvejr, SWPC, at indtræffe sidst i 2019 eller i starten af 2020.

Næste solcyklus forventes at blive relativ svag og maksimum ventes at indtræffe mellem 2023 og 2026.