Vejr

Over 30 graders varme – tidlig hedebølge har ramt Spanien

Varmt sommervejr i Spanien (Arkivfoto). Jorge Guerrero / Scanpix Denmark

Det er kun starten på en usædvanligt tidlig spansk hedebølge.

Er man taget på en forlænget weekend til Spanien for at slippe for det kølige danske forårsvejr, bliver man belønnet med varmt sommervejr, der i store dele af Spanien fredag sendte temperaturen op over 30 grader.

Det er tredje dag i træk, at termometeret et eller andet sted i Spanien viste mere end 30 grader, og den spanske hedebølge ventes at fortsætte til langt ind i næste uge.

Over 34 grader nær Valencia

Sommervarmen kulminerede foreløbigt med op til 34,6 grader, der blev målt i Sagunto lige nord for Valencia i det østlige Spanien.

Også ved den spanske solkyst, der er et yndet feriested for mange danskere, var det varmt. Her viste termometeret 34,0 grader i Coín, der ligger nordvest for Malaga.

Temperaturer i Spanien 10. maj 2019.

Selv på Mallorca, der omgivet af det på denne årstid relativt kølige vand i Middelhavet, havde man det varmere, end man kan drømme om på en meget varm dansk sommerdag.

I Palma blev der fredag eftermiddag målt 30,0 grader.

Med temperaturer på mere end 34 grader er det omkring 10 grader varmere end normalt på denne tid af året i den sydlige og østlige del af Spanien.

Europæisk varmerekord for maj er spansk

Det kan dog blive endnu varmere i Spanien i maj.

For fire år siden blev Spanien midt i maj ramt af en ekstrem hedebølge, der satte både ny spansk og europæisk varmerekord for maj måned.

I maj 2015 nåede temperaturen i Xativa lige syd for Valencia op på hele 42,9 grader.

Hedebølgen kan give over 35 grader

Frem til og med onsdag vil den usædvanligt varme sommerluft fra Nordvestafrika fortsætte med at blæse op over Den Iberiske Halvø.

Det kan de kommende dage sende temperaturen op over 35 grader i den sydlige del af Spanien og i Portugal.