Vejr

Smeltende is skaber foruroligende smukke søer

Den årlige afsmeltning af Grønlands indlandsis er begyndt næsten en måned tidligere end normalt.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

NASA har netop frigivet billeder af smeltevand på indlandsisen. Smeltevandet danner hvert forår smukke lyseblå søer på overfladen, men i år er baggrunden mere dyster. Billederne er taget i forbindelse med NASA's polare overvågningsprojekt, Operation Icebridge.

- Jeg har kigget på billederne, og jeg har aldrig set noget lignende før så tidligt på året, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

Han understreger, at det er helt almindeligt med de store mængder smeltevand om sommeren, men det er ikke normalt, at det er der nu.

Vandet lægger sig som en smuk lyseblå sø på isen.

En måned før normalt

Ifølge Polar Portal, der laver is- og klimaovervågning i Arktis, sker afsmeltningen i år næsten en måned tidligere end normalt. Bag portalen står blandt andre DMI, og den er støttet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Forskerne har overvåget afsmeltningen siden 1980, og kun en gang før er afsmeltningen begyndt tidligere end i år. I 2016 fik et meget usædvanligt vejrmønster sat gang i afsmeltningen allerede i starten af april.

Næsten tyve grader i Kangerlussuaq

Tirsdag blev der målt 19,8 grader i Kangerlussuaq, hvor billederne er taget, og det er helt usædvanligt varmt for årstiden. Men de unormalt høje temperaturer er ikke så unormale mere på Grønland.

- Jeg oplevede det selv, da jeg tilfældigvis var deroppe på indlandsisen ved Kangerlussuaq i netop i 2016. Det er noget, man er begyndt at se, og det betyder også, at afsmeltningen begynder tidligere og tidligere, forklarer Anders Brandt.

Varmt i Grønland, koldt i Danmark

Afsmeltningen kommer ovenpå en usædvanlig varm afslutning på april med op til 17 graders varme og en endnu varmere start på maj, hvor de første otte dage alle nåede over 15 grader.

- Mens vi har haft køligt vejr i Danmark, har man haft det usædvanligt varmt i Grønland. Det har været varmere i Kangerlussuaq end i Danmark, konstaterer Anders Brandt.

Balancen forrykkes

Det er en del af den naturlige cyklus, at der forsvinder grønlandsk is i løbet af forår og sommer, og at isen vokser igen i løbet af efteråret og vinteren. Men denne arktiske balance er ved at blive forskudt i forbindelse med den globale opvarmning, og derfor har afsmeltningen forskernes store bevågenhed.

De fire tidligste afsmeltninger, der er målt, har alle fundet sted inden for de sidste ti år.

Klipper, is og smeltevand.