Vejr

Nattefrosten tog en bid af årets æblehøst

De reelle skader på høsten kan først gøres endeligt op, når æblerne skal høstes.

TV 2 VEJRET's app

Husk, at du kan se aktuelt radarbillede i TV 2 VEJRET's vejrapp, som du kan hente til iOs, iPad og iPhone i App Store samt til Android Smartphone og tablet i Play Store.

Årets sene nattefrost har skadet æbleblomsterne hos landets frugtavlere, men det er meget forskelligt, hvor hårdt de er ramt. Den reelle skade kan først gøres endeligt op, når høsten er i hus.

Frugtavlerne måtte gå gennem de frostkolde nætter både i starten af april og starten af maj. TV 2 Vejret besøgte den fynske frugtavler Hans Luunbjerg i Ullerslev op til den seneste frostweekend, men Hans Luunbjerg fortæller nu, at hans æbleblomster er sluppet nogenlunde helskindede gennem maj-frosten.

- Der er ikke sket så meget skade i den weekend. Den skade, vi har fået, er fra før. Vi er stadig fortrøstningsfulde, fortæller Hans Luunbjerg.

Brune blomster, ingen æbler

Godt 30 kilometer væk - i Broby - ser det helt anderledes ud. Her står formand for danske æble- og pæreavlere i Dansk Gartneri, Jan Jager, i sin frugtplantage. Hans æbleblomster er tydeligt brune i kanten, hvilket er et sikkert tegn på, at de har fået frost.

I den 16 hektar store plantage havde han helt ned til fire minusgrader sidste weekend, og det er alt for koldt for æbleblomsterne.

- De har det rigtig skidt, siger han til TV 2 FYN.

Elstar hårdest ramt

I Jan Jagers plantage er især sorten elstar ramt, og han vurderer, at høsten vil komme helt ned på ti procent af normalavlen.

For hans discovery-æbler er det knap så slemt, men stadig ganske alvorligt. Hans vurdering er, at mellem 50 og 80 procent af blomsterne er gået til.

Samtidig må avlerne døje med, at træerne sætter færre blomster i år oven på den meget varme sommer sidste år.

Det er naturligt med færre blomster oven på et varmt år, men så bliver det ekstra slemt, når en del af blomsterne går til på grund af frost året efter.

Frosten rammer forskelligt

Generelt har nattefrosten skadet en del af blomsterne, men sorterne og plantagernes beliggenhed har stor betydning, siger Maya Bojesen, der er konsulent inden for æbler og pærer i rådgivningsselskabet Hortiadvice.

- Jeg er rigtig meget rundt og kigge på nattefrost, og det er især frosten i april, vi ser skader af, siger hun.

Frugttræerne er meget følsomme over for nattefrost i blomstringsfasen, og få kilometer i afstand og få meter i højden kan blive afgørende.

Kysten beskytter mod frosten

Normalt lægges frugtplantager i nærheden af kysten for at beskytte mod frosten. Vandet er med til at stabilisere temperaturen, så frugttræerne er mindre udsatte. Længere inde i land, hvor der ikke er vand til at holde på varmen, falder temperaturen hurtigere, og dermed kan der også komme hurtigere frost. Kulden samler sig også i lavninger i landskabet, og det kan også ses i plantagerne.

- Bare et par meter i højden gør en forskel. Det, der ligger lavt, er helt klart mere skadet, end det, der ligger højere, fortæller Maya Bojesen.

Men selvom en del af blomsterne er tydeligt skadede, og derfor ikke udvikler sig til æbler, er det for tidligt at sige, hvor stort tabet bliver, når årets høst er gjort op.

- Det er meget spredt, og vi kan ikke se det endelige resultat endnu. Nogle vil slet ikke kunne mærke det, mens andre kan have steder i plantagen, hvor næsten alt er væk, siger Maya Bojesen.