Vejr

Her graver de sig igennem 13 meter sne ved berømt bjergpas i Alperne

Det er et rigtigt forårstegn, når de store bjergpas i Alperne begynder at blive gravet fri af vinterens sne.

Mens foråret er ved at gøre indtog i store dele af Europa, er det stadig vinter i Alperne.

Her er man lige nu ved at grave de store bjergpas fri, som historisk set har forbundet Europa fra nord mod syd. Det er bjergpas, der på grund af sne er lukket om vinteren, og som man kun kan passere i sommerhalvåret.

Et af de steder, hvor sneslyngerne arbejder på højtryk, er ved det kendte bjergpas ved Sankt Gotthard, der ligger i 2106 meters højde i det sydlige Schweiz.

Har ryddet sne i en måned

Her har to hold af sneslynger og bulldozere fra hver sin side af Sankt Gotthard passet i en måned gravet sig op til bjergpasset.

Da de 9. april begyndte snerydningen i dalene, var det efter en vinter, som især på nordsiden af Alperne var usædvanligt snerig med nogle af de største mængder sne, man har oplevet i mange år ved begyndelsen af det store snerydningsarbejde.

Siden da har sneslyngerne fræset igennem sneen og laviner, der i vinterens løb har ramt vejen.

Har fræset igennem mur af sne på 13 meter

Kraftige føhnvinde, tåge og perioder med nye snefald har betydet, at rydningsarbejdet i flere omgange er blevet indstillet.

- Sneen er presset hårdt sammen, hvilket har betydet, at sneslyngerne har været udfordret til det maksimale af deres ydeevne, skriver det schweiziske vejvæsen på sin hjemmeside.

Det er enorme mængder sne, de store sneslynger kæmper sig igennem, når de fræser sig vej gennem snemasserne.

Da snerydningskøretøjerne fredag i sidste uge nåede op nær toppen af bjergpasset, blev de mødt af en 13 meter høj mur af sne.

De store mængder sne efterlader den ryddede bjergvej med enorme vægge af sne.

Kan åbnes midt i maj

Det varer stadig omkring 14 dage, før passet er helt ryddet, og man kan åbne for trafikken.

Rydningen af vejen op til og hen over passet tager normalt mellem fire og seks uger, og tidligst 17. maj ventes Sankt Gotthard passet åbnet efter at have været lukket i mere end seks måneder.

Passet lukkede for al trafik 6. november.

Et af de vigtigste bjergpas i Alperne

Sankt Gotthard-passet var tidligere et vigtigt pas i Schweiz, som forbandt den nordlige og sydlige del af landet, ligesom det gav adgang til Italien.

I dag er der både jernbane- og vejbanetunneller gennem Sankt Gotthard-massivet.

Passet er en af fire store nord-sydgående færdelsårer i Alperne, der forbinder Italien med henholdsvis Østrig og Schweiz.

De tre andre er Tauern-tunnellen i Østrig, Brennerpasset mellem Østrig og Italien samt det 2468 meter høje pas Grand Saint Bernard på grænsen mellem Italien og Schweiz.