Vejr

Trods majs nedbør er jorden fortsat knastør

Selvom det har regnet, er det ikke nok til at mætte jorden med vand.

Det er nok de færreste, der har oplevet den seneste tid som tør, men naturen mangler fortsat masser af vand efter en tør og varm start på året.

- Tørkeindekset er stadig skyhøjt på trods af bygerne de seneste mange dage, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Tørkeindekset viser, hvor meget vand der er jorden, og jorden er knastør. Selvom det har regnet, er vandet fordampet igen uden at trænge ned i jorden.

Fugten bindes ikke i jorden

Tørkeindekset kulminerede 25. april på 9,2, og det er kun marginalt lavere nu. Selvom der har været flere dage med nedbør, har det ikke været tilstrækkeligt til at få fugt i jorden, og indekset er nu på 9,0.

I gennemsnit er der kommet mindre end en millimeter nedbør per døgn i maj, og det svarer nogenlunde til fordampningen. Bare fordi temperaturen har været lav, betyder det ikke, at vandet ikke fordamper.

- Selvom det er koldt, er der fordampning på grund af solskin, ligesom blæsten også kan medvirke til fordampningen, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Meget våd marts

Tørken kommer trods det, at marts var den mest regnfulde marts i alle de år, der er målt nedbør. Det vil sige, at der ikke er faldet så meget regn i en marts måned siden i hvert fald 1873.

På landsplan faldt der over 100 millimeter regn i marts.

Solrig april

Den rekordvåde marts blev dog efterfulgt af en april med masser af tørvejr, og det højeste antal solskinstimer i en april nogensinde. Kun få dage i april var der så meget som en sky på himlen. Samlet skinnede solen i alt 273,7 timer.

Nu mangler der ni centimeter vand over hele Danmark.

Tørkeindekset fortæller, hvor meget nedbør de øverste jordlag mangler – altså som plantelivet kan stikke sine rødder ned i.

Tallet skal ses som manglede nedbør målt i centimeter. Det vil sige, at hvis tørkeindekset er ni, så mangler der 90 millimeter regn.