Usædvanligt vejr i maj – sne, hagl og torden kan ramme Danmark i aften og i nat

Lørdag morgen kan man flere steder i landet stå op til snevejr, der bliver det seneste, vi har oplevet i Danmark i ni år.

Et usædvanligt voldsomt kuldefrembrud kulminerer i nat hen over Danmark, når iskold arktisk luft strømmer ned over Danmark.

Det vil sende temperaturerne ned omkring frysepunktet flere steder i landet, og lørdag morgen vil man efter nattens byger kunne stå op til det seneste snevejr i Danmark i ni år.

Allerede fredag har vi med haglbyger, kraftige vindstød og stedvist endda også torden fået en forsmag på det vejr, der venter i det kommende døgn.

Iskold arktisk luft giver kraftige byger

I den kolde arktiske luftmasse, der fra Nordpolen strømmer direkte ned over Danmark, vil et polarlignende lavtryk fredag aften og natten til lørdag fra Skagerak passere ned over den østlige del af landet og give anledning til kraftige byger.

Bygerne bliver kraftigst over Nordsøen og Kattegat, hvor den oprindelige arktiske luft strømmer hen over det 10 til 12 grader varme havvand og skaber en enorm temperaturkontrast til den iskolde atmosfære.

Der kan komme sne flere steder i landet

Vi kan derfor i aften, i nat og lørdag morgen fortsat få kraftige byger i store dele af landet, og i takt med den koldere luft bevæger sig ned over Danmark, og temperaturerne falder til nær frysepunktet, vil man mange steder kunne opleve, at nedbøren falder som slud og sne.

Prognose: Her kan bygerne være med sne klokken 3 natten til lørdag.
Prognose: Her kan bygerne være med sne klokken 3 natten til lørdag. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

De kraftigste byger vil dannes over Nordsøen og Kattegat og herfra drive ind over land, hvor de kan give relativt store mængder nedbør på kort tid.

Bygerne over Nordsøen vil primært ramme Jylland, hvorfra de bevæger sig mod øst hen over den sydlige del af landet, mens byger dannet over Kattegat kan ramme den nordøstlige del af Sjælland.

Hvis der falder sne hos dig - så send dit billede af sneen til TV 2 VEJRET

Ifølge de seneste prognoser kan der falde sne i hele landet, men der er størst chance for, den bliver liggende i Midt- og Østjylland samt på Sjælland, hvor der lokalt kan falde to til fem centimeter sne.

Prognose: Så meget sne kan der falde frem til lørdag morgen klokken 8.
Prognose: Så meget sne kan der falde frem til lørdag morgen klokken 8. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Stedvist vil der i nat og lørdag morgen være risiko for glatte veje som følge af hagl- og snebyger.

De steder i landet, hvor man lørdag morgen står op til sne, kommer man til at opleve det seneste snevejr i Danmark siden 4. maj 2010, hvor der faldt sne i den nordlige del af Jylland.

Risiko for torden og kraftige vindstød

Bygerne kan, som det allerede er set i løbet af fredagen, også være med torden.

Kombinationen af den iskolde arktiske luft og det relativt lune havvand giver en ustabil atmosfære, hvor luften uhindret kan stige højt til vejrs.

Det giver udover kraftige byger med hagl, slud og sne også risiko for torden, der især vil kunne forekomme langs Jyllands Vestkyst og et stykke ind i Jylland samt ved Kattegats kyster.

Kort der viser, hvor atmosfæren er mest ustabil i det kommende døgn. Video: Anders Brandt

Ligesom det er sket flere steder i landet i løbet af fredagen, hvor vindstødene har været af stormende kuling, kan der også i aften og i nat forekomme kraftige vindstød.

De vil især kunne opstå i den vestlige og sydlige del af landet og blive kraftigst i forbindelse med bygerne.

Fortsat byger lørdag

Lørdag kan der især først på dagen fortsat være risiko for slud og sne i bygerne - men i løbet af dagen vil temperaturen stige, så vi atter 'blot' kan forvente regn og hagl ud af de byger, som fortsat vil komme.

Så sent og så meget kan det sne i foråret
2016
24. april
15cm sne ved Lillebælt
Vi skal faktisk blot tilbage til 2016 for at finde et af de mest spektakulære forårs-snevejr i nyere tid, da området omkring Lillebælt bliver ramt af et intenst snevejr om morgenen 24. april, der giver op til 15 cm sne på få timer.
2011
3. maj
Snebyger flere steder i landet
Snevejr i Østervrå 3. maj 2011. Vibeke Thillemann / Privatfoto
Tilbage i 2011 slog vintervejret igen til over Danmark i begyndelsen af maj, for 3. maj faldt der snebyger flere steder i landet - og nogle steder var der sågar også torden. Det skete i øvrigt efter en rekordvarm april.
2010
4. maj
Snebyger i Jylland
Et sent kuldefrembrud får 4. maj 2010 nedbøren til at gå over i sne i navnlig den centrale del af Jylland. Her falder der flere steder sne, så landskabet kortvarigt bliver hvidt.
1966
14. april
Snestorm i de sydøstlige egne
Masser af sne et ukendt sted i landet 14. april 1966. Poul Jensen / Privatfoto
Én ting er snefnug i luften i foråret - noget andet er, når en regulær snestorm slår til. Det har vi oplevet nogle gange i marts - senest i 2001 - men i april hører en regulær snestorm til sjældenhederne. Sådan én ramte dog de sydøstlige egne 14. april 1966 med meterhøje driver - og vejret var koldt og snerigt i en hel uge midt på måneden.
1900
Den første del af 1900-tallet
Især i begyndelsen af det forrige århundrede havde vi af flere omgange iskoldt forårsvejr med sne langt ind i maj måned. Tilbage i 1905 fik vi måske vejrhistoriens seneste snevejr, da iskold luft fra  21.-25. maj især gav de østlige egne af landet en del snebyger. I 1900 var det også meget koldt, og nogle steder lå der sne 19. maj. I 1928 nåede temperaturen op på 24,9 grader 1. maj, men vinteren slog igen og gav slud og sne i Jylland 9. maj.