Vejr

Frugtavlere frygter weekendens nattefrost

Når først æbletræerne er begyndt at blomstre, kan nattefrost få årets høst til at slå fejl.

De danske æbleplantager står smukt i blomst oven på det varme og milde forår, men en trussel sniger sig ind på frugtavlerne. Vi får nattefrost denne weekend, og det vil ødelægge en del af æbleblomsterne, så de ikke udvikler sig til salgbare æbler.

- Nattefrost bryder vi os ikke om, når frugttræerne blomstrer. Der sover vi ikke så godt om natten, fortæller den fynske frugtavler Hans Luunbjerg.

Hans Luunbjerg producerer spiseæbler, der skal leve op til forbrugernes forestillinger om et godt æble. Det vil sige, at det skal have en bestemt størrelse og udsendende.

Æbler, der ikke kan sælges som spiseæbler, kan naturligvis bruges til most og mos, men så tjener frugtavlerne bare ikke penge på dem.

Går udover kvaliteten

Frosten gør, at nogle blomster går helt til og dermed ikke bliver til æbler, mens andre deformerer og vil give æbler, der ikke vil kunne sælges som spiseæbler. Høsten bliver med andre ord ikke bare reduceret, den bliver også af ringere kvalitet.

- Frost betyder jo, at blomsterne kan blive ødelagt. Det vil sige, at så får vi ikke noget frugt. Hvis det bliver ret hård frost i flere nætter i træk, kan vi godt miste halvdelen af avlen. Det siger sig selv, at det er ingen fornøjelse, fortæller Hans Luunbjerg.

Andet klima giver andre frugter

Klimaforandringerne spøger også i baggrunden. Hvis klimaet ændrer sig, vil det få konsekvenser for frugtavlerne. Sidste år var rekordvarmt, men til gengæld var det også for tørt. I 2017 var det også galt med sen nattefrost i maj. Det førte til ødelagte æbleblomster over hele landet.

Det kan med andre ord både være for varmt og for koldt. Det optimale klima for dansk æbleavl er det klima, der har præget træer og sorter gennem generationer.

- Frost i starten af maj har store konsekvenser. Hvis vi har halv avl flere år i træk, så eksisterer vi ikke om fem år med dansk frugtavl, og det ville jeg godt nok være ked af, siger Hans Luunbjerg.

Nogen rammes hådere end andre

Mange faktorer spiller ind i forhold til, hvor hårdt den enkelte plantage vil blive ramt. Hvor koldt det bliver, afhænger af, hvor i landet man befinder sig. Dermed vil nogle plantager også blive hårdere ramt end andre. Kold luft er tungere end varm luft, så det vil også have betydning, om plantagen ligger i en fordybning i landskabet.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt kalder situationen nu for et af de mest markante kuldefrembrud for årstiden i flere år.

- Natten til lørdag kan der være snebyger over Danmark, samtidigt med at temperaturen kan dale til to-tre graders frost inde i landet, siger han.