Vejr

Arktisk kulde blæser ned over Danmark direkte fra Nordpolen

Kold luft fra Arktis har kurs mod Danmark (Arkivfoto). PAUL J. RICHARDS / Scanpix Denmark

Kuldefrembrud over Danmark kan give usædvanligt sent snevejr og laveste temperaturer i maj i flere år.

Det er blot en uge siden, varm luft med over 24 grader strømmede frem mod Danmark og var tæt på at give os en usædvanligt tidlig sommerdag.

Nu er vinden vendt, og i stedet for Sydeuropæisk forårsvarme er iskold arktisk luft på vej ned over Danmark fra nord.

Det giver os et for årstiden helt usædvanligt kuldefrembrud med mulighed for, at nedbøren kan falde som sne.

Kulden kulminerer lørdag morgen

Allerede fredag har vi med kraftige haglbyger fået en forsmag på den kolde arktiske luft, der begyndte at strømme ned over os, da en koldfront torsdag passerede landet.

Nu strømmer kulden ned over os, og den kolde luftmasse ventes at kulminere over Danmark lørdag morgen, når luft af arktisk oprindelse passerer ned over os nordfra.

Kommer direkte fra Nordpolen

Normalt kigger vi på TV 2 VEJRET frem i tiden, men tager man den luftmasse, der lørdag morgen blæser ned over Danmark og følger den nogle døgn tilbage i tiden, kommer luften direkte fra Nordpolen.

Sådan har luften bevæget sig, som vil ligge over Danmark lørdag morgen klokken 6.

For tre-fire døgn siden lå luften hen over det isdækkede arktiske hav, og tidligt tirsdag passerede den lige hen over Nordpolen for at fortsætte ned mod Svalbard og videre ud over Norskehavet, som den passerede hen over i løbet af torsdagen.

I løbet af fredagen er den iskolde luftmasse nået Sydnorge, hvorfra den i nat og lørdag morgen vil passere ned over Danmark.

Giver kraftige byger, som kan være med sne

Når den iskolde luft bevæger sig ned over Danmark, giver det anledning til, at der kan dannes kraftige byger.

Vandtemperaturen i de danske farvande er i det relativt lune forår allerede nået op mellem 10 og 12 grader. Den enorme temperaturforskel mellem den kolde luft og det lune havvand vil danne kraftige byger, som kan være med både hagl, sne og torden.

Mellem bygerne, hvor solen skinner, har temperaturen fredag kun lokalt været oppe på 10 grader, hvorimod termometeret blot har vist tre-fire grader, mens bygerne er passeret forbi.

I aften og i nat vil temperaturen falde til nær frysepunktet flere steder i landet, så de byger, der kommer mange steder, kan være med vinterlig nedbør.

Snevejr i Østervrå den 3/5 2011

Usædvanlig kulde i maj

Det er otte år siden, der er faldet sne i begyndelsen af maj. Senest var 4. maj 2011, og selv om der ofte er lokal nattefrost i maj, vil de temperaturer, vi får i nat og lørdag morgen, stedvis være de laveste målt så sent på året i mange år.

Kommer temperaturen i København blot under 2,1 grader, er det den laveste temperatur så sent på foråret siden 2011, og falder temperaturen ved Landbohøjskolen i København i det kommende døgn til 1,0 grader, er det den laveste temperatur målt på denne tid af året siden 1947.

Så sent og så meget kan det sne i foråret

 1. 2016

  1. 15cm sne ved Lillebælt

   Vi skal faktisk blot tilbage til 2016 for at finde et af de mest spektakulære forårs-snevejr i nyere tid, da området omkring Lillebælt bliver ramt af et intenst snevejr om morgenen 24. april, der giver op til 15 cm sne på få timer.

 2. 2011

  1. Snebyger flere steder i landet

   Snevejr i Østervrå 3. maj 2011.

   Tilbage i 2011 slog vintervejret igen til over Danmark i begyndelsen af maj, for 3. maj faldt der snebyger flere steder i landet - og nogle steder var der sågar også torden. Det skete i øvrigt efter en rekordvarm april.

 3. 2010

  1. Snebyger i Jylland

   Et sent kuldefrembrud får 4. maj 2010 nedbøren til at gå over i sne i navnlig den centrale del af Jylland. Her falder der flere steder sne, så landskabet kortvarigt bliver hvidt.

 4. 1966

  1. Snestorm i de sydøstlige egne

   Masser af sne et ukendt sted i landet 14. april 1966.

   Én ting er snefnug i luften i foråret - noget andet er, når en regulær snestorm slår til. Det har vi oplevet nogle gange i marts - senest i 2001 - men i april hører en regulær snestorm til sjældenhederne. Sådan én ramte dog de sydøstlige egne 14. april 1966 med meterhøje driver - og vejret var koldt og snerigt i en hel uge midt på måneden.

 5. 1900

  1. Især i begyndelsen af det forrige århundrede havde vi af flere omgange iskoldt forårsvejr med sne langt ind i maj måned. Tilbage i 1905 fik vi måske vejrhistoriens seneste snevejr, da iskold luft fra  21.-25. maj især gav de østlige egne af landet en del snebyger. I 1900 var det også meget koldt, og nogle steder lå der sne 19. maj. I 1928 nåede temperaturen op på 24,9 grader 1. maj, men vinteren slog igen og gav slud og sne i Jylland 9. maj.