Vores jord

Solrig april gav CO2-fri strøm til 35.000 danske familier

Landets solceller har produceret strøm som aldrig før i april måned.

Med 273,7 timers sol blev april den mest solrige danske april nogensinde, og det har ikke bare givet danskerne fregner på næsen. Det har også givet gevinst ved kasse et for de danske solcelleejere.

Solcellerne producerede alene i april strøm nok til at holde 35.500 gennemsnitshusstande med strøm i et helt år, fortæller energianalytiker Henrik Thomsen, Energinet.

En almindelig dansk husstand bruger omkring fire megawatt-timer (4000 kilowatt-timer) årligt, og der blev hentet 142.137 megawatt-timer ud af landets solceller i april.

40 procent flere solceller

I 2015 var april næsten lige så god per solcelleanlæg, men siden da er der kommet omkring 40 procent flere solceller, så bortset fra sidste års sommer slog april i år faktisk også sommermånederne fra og med 2017 og bagud.

- Det har helt sikkert været en meget fin april, siger Henrik Thomsen.

Med den solrige april kom solcellerne op og dækkede 7,2 procent af Danmarks energiforbrug i Danmark.

Har sparet 35.000 tons CO2

I Danmark udleder en megawatt-time omkring 250 kilo CO2. Dermed har de 142.137 megawatt-timers solenergi isoleret sparet atmosfæren for omkring 35.000 tons CO2.

Til gengæld har vindmøllerne givet lidt mindre strøm i april, og da der er femten gange så stor kapacitet på vindmøllerne, kan man sige, at frem og tilbage er lige langt.

- Det blæste lidt mindre end normalt, så nedgangen i vindproduktionen er større end gevinsten på solcelleproduktionen, fortæller energianalytikeren.

Højtryk og solskin

En stor del af forklaringen på det gode vejr i april er, at vi kun havde tre dage med vestenvind. Samtidig har der mere eller mindre været konstant højtryk over Skandinavien.

- Vi kan især takke en mere eller mindre konstant østenvind for, at der kun har været ganske få dage med mange skyer på himlen, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Solskinstimerne i Danmark er blevet opgjort siden 1920. Det hidtil mest solrige år var 2018, hvor vi havde 1905 timer. Sidste år slog vi også rekorden for den mest solrige måned med 363 timer i maj.