Vejr

Nattefrosten kommer: Det er nu, du skal redde dine blomster

Overmodige haveejere, der har sat sommerblomsterne tidligt ud, skal ud med filtdug eller hente blomsterne ind.

Efter en længere periode med ægte havevejr er der vejrskifte på vej. Det kan straffe de haveejere, der har været overmodige og sat sommerblomsterne ud for tidligt.

Fredag og lørdag tegner til at give frost i de mørke timer og byger, som kan være slud, sne eller hagl. Og det kan mange af de bløde sommerblomster slet ikke holde til, fortæller gartner Martin Bruun fra Kolding Plantecenter.

- Kolde nætter i maj kan være hårde ved havens planter, men heldigvis er der nogle ting, vi kan gøre, siger han.

Ind i varmen

Grundlæggende drejer det sig om at få de flytbare planter indendørs og at få overdækket dem, der står fast i jorden.

Som ejer af et stort plantecenter står Martin Bruun præcis med de samme udfordringer som haveejeren – bare i en meget større skala.

- Jeg skal tænke mig rigtig godt om, når vejrudsigten begynder at melde kulde, for så skal jeg have tingene ind i mit store væksthus og beskytte dem. Udenfor i planteskolen lægger vi en filtdug, fortæller han.

Hagl kan også give problemer

Filtdugen beskytter ikke bare planterne mod kulden, men også mod haglbyger, der vil kunne give planterne haglskader.

Særligt blomster som hortensia, der kan være ved at få knopper eller være i blomst, skal beskyttes, og har man et drivhus, skal man også overveje at tage sine forholdsregler.

- I drivhuset med agurke- og tomatplanter kan man være sikker på, at natten også bliver meget kold. Der kan man overveje at få noget varme på eller alternativt at tage planterne ind, siger Martin Bruun.

Vent med sommerblomsterne til sommer

Grundlæggende råder han folk til ikke at blive for ivrige i den første forårsvarme:

- Man skal vente til omkring juni med at plante sine sommerblomster. Så undgår man, at tingene bliver ødelagt og alle problemerne med kulde og frost.