Vejr

800.000 mennesker evakueres fra farlig cyklon - danskere advares

Inden for et døgn går en potentielt meget dødbringende cyklon i land på Indiens østkyst.

800.000 mennesker skal ifølge Reuters evakueres fra Indiens østkyst, hvor en voldsom cyklon går i land inden for det kommende døgn. Cyklonen følges af kraftig nedbør, der skaber risiko for farlige oversvømmelser.

Ifølge det indiske meteorologiske instituts prognoser vil cyklonen ramme østkysten med vindstød på op mod 200 kilometer i timen. Den forventes at ramme tidligt lørdag morgen lokal tid.

Dansker advares om faren

Udenrigsministeriets Borgerservice advarer danske statsborgere i Indien mod at være ude ved kysten fredag og lørdag.

- Forvent kraftig vind, voldsom regn, strømafbrydelser og trafikale problemer. Hold dig i videst muligt omfang væk fra kysten og følg altid myndighedernes anvisninger, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Køres og sejles ud

De 800.000 vil blive evakueret med alle tilgængelige transportmidler, biler, busser, både og tog.

De fleste kommer fra de lavtliggende områder i Orissa. Derudover er turister blevet bedt om at forlade kystbyer i Vestbengalen og Orissa.

I 2013 blev en million mennesker evakueret i en tilsvarende operation, der antages at have reddet mange tusinder liv.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fani over Den Bengalske Bugt. Den er enorm. Det udsnit af Indien, der ses på billedet, svarer til afstanden fra Skagen til Sicilien.

Faren lurer i Den Bengalske Bugt

Den indiske cyklonsæson løber fra april til oktober. Cyklonerne i Indien og nabolandet Bangladesh er ofte dødbringende og skaber ofte også store skader på ejendom og de lokale afgrøder.

Fire ud af de fem mest dødbringende vejrkatastrofer i verdenshistorien har ramt enten Indien eller Bangladesh.

- Det er et farligt område. I 1970 blev Indien ramt af Cyklonen Bhola, og der omkom en halv million mennesker. Det er den værste vejrskabte naturkatastrofe til dato, og i 1991 døde 139.000 mennesker i en cyklon, der ramte Bangladesh, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

1000 døde i afrikansk cyklon

Cyklonen Fani kommer mindre end to måneder, efter at det sydøstlige Afrika blev ramt af cyklonen Idai, der kostede omkring 1000 mennesker livet. De fleste i de efterfølgende oversvømmelser.

- Kystområderne i bunden af den bengalske bugt er præget af flodudløb fra Ganges. Når vandet bliver presset op i floderne samtidig med kraftig nedbør i det lavtliggende floddelta, kan det skabe nogle meget alvorlige oversvømmelser, ligesom vi så det med Idai, forklarer Sebastian Pelt.

Det nordøstlige Indien og Bangladesh er kendetegnet ved et meget fladt landskab. Det betyder, at befolkningen ikke umiddelbart kan flygte op i højtliggende områder, hvis der kommer oversvømmelser. Alle floder fra bjergene i nord samler sig der og flyder ud i havet.

- Det er næsten som om, at der bliver sat en prop i flodene, og så kan vandet stige hurtigt. Det er fattige områder, hvor husene kan have svært ved at stå imod, og når vandet kommer, kan det gå rigtig galt, siger Sebastian Pelt.

De evakuerede bliver indkvarteret på skoler og universiteter, indtil faren er drevet over.