Vejr

Efter den værste vejrkatastrofe i Afrika nogensinde ramte endnu en cyklon

Dødstallet efter cyklonen Kenneth har rundet 41, og myndighederne kæmper mod kolera og store oversvømmelser.

Regnen falder fortsat tungt over det nordlige Mozambique, der sidste uge blev ramt af cyklonen Kenneth, og landet plages stadig af store oversvømmelser.

Det officielle dødstal har rundet 41, og ifølge FN står nødhjælpsarbejderne over for en ”utrolig svær situation”, når de skal nå frem og hjælpe de tusindvis af nødstedte.

Gemma Connel fra FN’s humanitære indsats fortæller til AP, at vejrforholdene forhindrer nødhjælpen i at nå frem, og at det vil være en udfordring i flere dage endnu.

Mere end en halv meter regn

Efter Kenneth har havnebyen Pemba, hvor cyklonen gik i land, fået 550 millimeter regn. Inden for det næste døgns tid forventes yderligere 75 millimeter regn.

Cyklonen ramte bare seks uger efter cyklonen Idai, der var den værste vejrkatastrofe til at ramme det afrikanske kontinent nogensinde.

Også her var det oversvømmelserne bagefter, der var mest dødbringende.

Alene i Mozambique kostede Idai 600 liv.

Dobbelt så meget regn

Regnmængderne efter Kenneth kommer op over det dobbelte af regnen efter Idai, og Idai ramte også med mindre kraftige vindstød, men der er mange andre faktorer, der afgør katastrofens omfang.

Idai ramte for eksempel ekstremt uheldigt i forhold til en af Mozambiques største byer Beira. Den ligger ideelt med adgang til havet og masser af ferskvand i floden. Og desværre også optimalt for en naturkatastrofe.

- Idai ramte med en meget kraftig pålandsvind lige præcis ved floddeltaet, hvor byen ligger. Det var med til at danne en stormflod, hvor havet steg og skabte oversvømmelser, samtidig med at der er faldet flere hundrede millimeter regn ind over land, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

90 procent af Beira blev ødelagt af Idai.

Nordlig cyklon

Det er første gang i al den tid, at man har kunnet overvåge vejret, at det sydøstafrikanske land er blevet ramt af to cykloner på et år, og landet er aldrig før blevet ramt så langt mod nord. Det er den kraftigste cyklon til at ramme land så nordligt nogensinde.

Myndighederne vurderer, at 35.000 bygninger er helt eller delvist ødelagt. Mindst tre vigtige broer er brudt sammen, og hele lokalsamfund er dermed blevet afskåret fra omverdenen.

- Disse mennesker har mistet alt. Det er afgørende, at vi får givet dem den føde, de skal bruge for at overleve, siger Gemma Connel.

Mangler penge til nødhjælp

Ifølge Gemma Connel er det kun lykkedes at skaffe en fjerdedel af de penge, der skulle til at finansiere nødhjælpen efter Idai. Derfor frygter hun, at det vil blive endnu sværere at få penge til at hjælpe efter Kenneth.

Cyklonen Kenneth kommer til at påvirke området i lang tid endnu. Området består primært af landbrug, og store markarealer er ødelagt. Det betyder, at der ikke vil være afgrøder at høste, og fødevaremangel er en reel trussel på længere sigt.

Lige nu bekymrer myndighederne sig dog mere om at undgå en potentielt dødbringende koleraepidemi og at få rent vand og fødevarer til ofrene.