Vejr

Tror du også det? Varm vinter er ingen garanti for god sommer

TV 2 Vejret har kigget på de varme vintre, og der er ingen sammenhæng mellem vinterens og sommerens vejr.

Sidste års sommer føltes næsten uendeligt lang og varm til glæde for de fleste. Derefter fulgte en usædvanlig varm vinter. Og nu stiller mange spørgsmålet, om den varme vinter betyder, at vi kan se frem til endnu en varm sommer?

Meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt har kigget på statistikkerne. Og konklusionen er klar. Selvom vejret hænger sammen som en kæde, hvor vejret på kort sigt påvirker vejret lidt frem i tiden, foregår de store skift uafhængigt over tid.

Vejret hænger sammen på kort sigt

- Vinteren har en direkte relation på vejret i foråret. Hvis det for eksempel er en meget kold vinter, påvirker det også foråret. Og et varmt forår kan godt hjælpe den tidlige sommer i gang, fortæller han.

Er det en meget kold vinter - måske endda med is på havene - tager det meget lang tid at varme vandet op igen.

- Havet er vejrets hukommelse, og har vi en kold vinter, fungerer havet som et køleelement, og så bliver det svært at få varmen op, og omvendt med en varm vinter, men det er ikke noget, der trækker spor helt hen til sommer, siger Sebastian Pelt.

Meget varm vinter

Sebastian Pelt har sammenlignet varme, danske vintre og de efterfølgende somre. Den gennemsnitlige temperatur har været 3,4 grader for vinteren i år mod normalt 0,5 grader. Det har altså været næste tre grader varmere, end det plejer. Og i februar tangerede vi den gamle varmerekord for måneden, da vi nåede hele 15,8 grader.

- Sidste gang, vinteren var varmere end i år, var 2013-2014. Der fik vi en dejlig varm sommer med masser af sol. Den var ikke så ekstrem som sidste år, men den var rigtig god. Men syv år tidligere havde vi den varmeste vinter nogensinde, og der regnede stort set hele sommeren væk, fortæller Sebastian Pelt.

I 2007 slog juni nedbørsrekorden, og juli havde nedbør langt over gennemsnittet.

Sen forårskulde

Vinteren sidste år var ikke kold, men i slutningen af vinteren i 2018 fik vi et kuldefrembrud, der varede til langt ind i marts, og til trods for det havde vi den varmeste og mest solrige sommer nogensinde.

Ser vi på vejret helt ovenfra, kan der altså ikke ses nogen påvirkning af vinterens vejr på sommerens.

- Der kan ikke spores nogen sammenhæng over så lang tid, siger Sebastian Pelt.