Vejr

Vejrvært hopper en milliard år tilbage i tiden

De bornholmske klipper er en geologisk souvenir fra en meget dramatisk fortid.

Bornholm er noget ganske særligt, og det er ikke bare som ferieø. Bornholms geologi bærer vidnesbyrd om en dramatisk fortid, og selvom der er gået et enormt tidsspand fra dengang til nu, ligger fortiden blotlagt, når man ved, hvor man skal kigge.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk er taget ind midt på øen for at kigge på de gamle sten lidt syd for Aakirkeby.

Den bornholmske tidsrejse

Her stiller han sig på den 545 millioner år gammel Nexø-sandsten, og som om det ikke var gammelt nok, springer han med et hurtigt hop endnu længere ind i fortiden.

- Nu er jeg hoppet mere end 1000 millioner – altså en milliard år – tilbage i tiden. For stenene her er granit og gnejs. De er 1700 millioner gamle, siger han.

Spændinger førte til skælv

Springet er taget lige midt på tidslinjen. For 200 millioner år siden var der kraftige spændinger i jorden lige præcis her midt på Bornholm. Spændingerne udløste et voldsomt jordskælv.

- Hele området her på min venstre side skubbede sig flere hundrede meter op. Under de efterfølgende istider er lidt af toppen blevet slidt væk, men man kan altså stadig fornemme det i landskabet bag mig, fortæller Thomas Mørk.

Granit og grundfjeld

Grundfjeldet, der skubbede sig op til overfladen, er granit. Det er de klipper, man stadig ser på store dele af det nordlige Bornholm. På dan lavere del af øen er det sandsten, der dominerer.

- Det er det, man kender, hvis man har været på ferie herovre. Nede finder man de flade sletter og sandstrande, og så har vi det rigtigt kuperede Bornholm oppe mod nord, fortæller Thomas Mørk.

Fanget i sandbunden for evigt

På Bornholm ses fortiden også i form af forstenet sandbund nede i sandstenslaget.

- Man kan næsten genkende det. Det er det syn, man ser, når man står ude ved stranden, og solen glimter ned gennem det klare vand. Man kan fornemme bølgemønstret og den ribbede struktur, der er på havbunden, siger Thomas Mørk, der kalder det et tidsbillede på, hvordan det så ud for en halv milliard år siden.

I havbunden ses sågar en forstenet vandmand.

- Vi kan nærmest se de sidste bevægelser, vandmanden lavede i sandet, inden den døde, slutter Thomas Mørk.

Siden blev den døde gople dækket til og efterlod for evigt sit mærke i den forstenede sandbund.