Vejr

Skybrud og voldsomt haglvejr på årets hidtil varmeste dag

Et kraftigt uvejr med regn, torden og hagl brød løs på årets foreløbigt varmeste dag.

Flere steder i Danmark blev fredag en vejrmæssigt særdeles barsk fornøjelse.

Fra morgenstunden bevægede kraftige byger med regn, hagl og torden sig op over den sydvestlige del af landet, og i den forbindelse faldt der stedvis store mængder regn - og et enkelt sted så meget, at der var tale om et regulært skybrud.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Skybrud i Svendborg

Mest regn faldt der i Fruerskoven ved Svendborg på det sydlige Fyn, hvor der i alt faldt 29,6 millimeter regn. Heraf faldt hele 21,4 millimeter på blot 30 minutter, og dermed var der tale om decideret skybrud.

Man taler om skybrud, når der falder mindst 15 millimeter regn på 30 minutter. Derudover svarer 29,6 millimeter regn til 29,6 liter vand per kvadratmeter - eller omtrent tre store gulvspande.

Enorme hagl på Sydfyn - og mere end 600 lynnedslag

Udover at være med skybrud var flere af de kraftige byger også ledsaget af hagl, som flere steder var meget store efter danske forhold.

Store mængder hagl i Hesselager på Fyn, 26. april 2019.

At dømme ud fra billederne var nogle af haglene op til to centimeter i diameter, og i løbet af kort tid antog landskabet nærmest vinterlig karakter, da jorden blev dækket af de store mængder hagl.

Ikke nok med at der både var skybrud og store hagl i bygerne, var der også talrige lyn over Danmark. Til og med klokken 19 er der registreret hele 608 lynnedslag over dansk område.

Regn- og tordenbygerne fortsætter fredag aften over den østlige del af landet, hvor der fortsat kan være hagl i enkelte af bygerne. Du kan følge bygerne ved at benytte radaren på TV 2 Vejrets hjemmeside.

Fredag aften kan der fortsat være regn- og tordenbyger over den nord- og østlige del af landet.

Sommervarme mod øst gav os årets hidtil varmeste dag

Det voldsomme uvejr blev dannet på grænsen mellem varm sommerluft mod øst og betydeligt køligere luft mod vest. Varmen, der strømmede op over de østlige egne, sendte temperaturerne op på et niveau, der ikke hidtil er målt i år.

Således nåede temperaturen i København hele 24,4 graders varme, mens man i Rønne på Bornholm kunne nyde fredag eftermiddag i 24,3 graders sommervarme.

Højeste temperaturer fredag - på årets hidtil varmeste dag.

Dermed er fredag ikke blot den varmeste dag hidtil i 2019, men også den varmeste dag i Danmark i mere end syv måneder. Ikke siden 21. september i fjor, hvor der på Hammerodde blev målt 25,6 grader, har det været ligeså varmt.

Lørdag er sommervarmen blæst langt mod øst, og det bliver markant køligere end fredag.