Vejr

Ny tropisk cyklon på vej mod katastroferamt område

Cyklonen Kenneth har forårsaget store skader på Comorerne. Nu frygtes den at kunne forvolde massive ødelæggelser i det sydlige Afrika, der i forvejen er hårdt ramt oven på cyklonen Idai.  Ibrahim Youssouf / Ritzau Scanpix

Flere lande i det sydøstlige Afrika trues nu af endnu en cyklon oven på den dødbringende Idai.

Mens det sydlige Afrika fortsat kæmper for at komme sig oven på den tropiske cyklon Idai sidste måned, er en ny tropisk cyklon, Kenneth, på vej ind mod nogle af de i forvejen hårdt ramte områder.

Idai og de efterfølgende oversvømmelser kostede mere end 1000 mennesker livet i Mozambique, Zimbabwe og Malawi, og områderne er nu plagede af kolera og fødevaremangel.

Tre døde

I nat passerede Kenneth øriget Comorerne i Det Indiske Ocean, hvor tre omkom, inden den gik videre over havet i retning af Mozambique. Den forventes at ramme Quiterajo i den nordøstlige del af Mozambique sidst torsdag eftermiddag.

Ifølge South African Weather Service vil den gå i land med vindstød på op mod 215 kilometer i timen og befinde sig i den næsthøjeste kategori for orkaner og cykloner, kategori 4, når det sker.

Kategori 1 begynder der, hvor de allerkraftigste storme slutter herhjemme, og kategori 5 er de kraftigste storme, der findes på jorden overhovedet.

På satellitbilledet fra NASA ses Kenneth på vej ind mod Mozambiques østkyst.

Signifikante skader

Comorerne blev ramt klokken ni onsdag aften, og ørigets præsident kalder ifølge Reuters skaderne for signifikante. Ifølge billeder fra øerne er der tale om hustage, der er revet af, væltede træer og løst gods, der er blæst rundt med store skader til følge.

Det vides ikke, hvad der har forårsaget de tre dødsfald. Udover dødsfaldene reporterer Reuters, at der er tale om adskillige kvæstede.

Mere end 70.000 menneskers leveområder trues

I Mozambique frygtes cyklonen at kunne skabe oversvømmelser i områder, hvor mere end 70.000 mennesker lever.

Myndighederne har opfordret indbyggerne til øjeblikkeligt at forlade de lavtliggende truede områder. I højderne er nødhjælpsorganisationer ved at gøre klar til at håndtere krisen, hvis Kenneth udvikler sig katastrofalt.

Skoler og kontorer lukkes

I nabolandet Tanzania har myndighederne også bedt indbyggerne forlade lavtliggende områder, mens skoler og en del offentlige kontorer holdes lukket.

Idai var en af de mest dødbringende naturkatastrofer på den sydlige halvkugle nogensinde. Ifølge AP kan den nye cyklon vise sig at være lige så kraftig, men det er i høj grad den efterfølgende nedbør, der kommer til at afgøre, hvor alvorligt situationen udvikler sig.

Kan forværre fødevarekrise

Mozambique er også kendt som det sydlige Afrikas brødkurv, og flere hundrede tusinde mennesker risikerer i forvejen at komme til at mangle mad som følge af ødelagte afgrøder efter Idai.

Den nye cyklon kan forværre fødevaresituationen væsentligt, hvis afgrøderne, der overlevede Idai, nu går til i Kenneth.

Området, hvor Kenneth rammer, er ikke tidligere blevet ramt af så kraftig en cyklon i al den tid, der har været satellitovervågning af vejret over Afrika.