Vejr

Et af Danmarks tørreste steder ligger ved kysten

Hvis landskabet skifter, kan det medføre store forskelle i vejret på selv relativt små afstande.

Det er nok de færreste, der ville gætte på, at et af Danmarks tørreste steder er strandene på Bornholm. Det siger meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk. Men det er ikke desto mindre tilfældet.

Ude ved kysten regner det nemlig kun omkring 500 millimeter om året, og det er en del mindre end inde på øen.

Bratte stigninger

Bornholm adskiller sig fra resten af Danmark ved at være en klippeø, og det er det, der gør hele forskellen. Forklaringen på den tørre kyststrækning ligger i den bratte stigning op over klipperne.

- Når den fugtige luft fra Østersøen bevæger sig ind over land med vestenvinden, bliver den presset hurtigt til vejrs og nærmest vredet som en klud. Derfor falder der mere regn inde over øen, end der gør ude ved kysten, siger Thomas Mørk.

De fleste steder på Bornholm skråner terrænet fra midten af øen og ud mod det fugtige hav.

Her ender fugten

Et af de steder, fugten ender, er ved Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, midt på øen og 162 meter over havets overflade.

- Det er herinde, al fugten ender. Den bliver smidt, når den fugtige luft driver hen over øen. Det er også herinde, at bygerne gerne vokser op om sommeren og smider yderligere regn, forklarer Thomas Mørk.

Derfor er det det mest regnfulde sted på øen med over 650 millimeter regn om året. Det er over 30 procent mere end ude ved kysten.

På den måde kan selv små afstande gøre en stor forskel i vejret, hvis landskabet skifter nedenunder.