Dagens vejr er en brandfarlig cocktail

16x9
En kombination af tørke og blæst har øget brandfaren markant i Danmark. Arkivfoto fra Rold Skov under tørken i 2018. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Brandfaren er større end de fleste steder omkring Middelhavet.

Mange danskere har nok nydt det solrige og lune vejr i påsken, men nu får det tørre vejr konsekvenser for vores adfærd ude i naturen.

Brandfaren er nemlig nu på det højest mulige niveau, så det handler om at være yderst varsom.

En kombination af et knastørt landskab og kraftige vinde i dag gør, at risikoen for, at skov- og markbrande kan brede sig, er på sit højeste, viser det europæiske informationssystem for skovbrande, EFFIS.

Risikoen for at en naturbrand spreder sig 23. april 2019.
Risikoen for at en naturbrand spreder sig 23. april 2019. Foto: EFFIS / Copernicus

Risikoen i Danmark er endda højere end de fleste steder omkring Middelhavet, hvor det ellers traditionelt er tørt. Det fareniveau, vi nu finder i Danmark, svarer til det, man ser i middelhavslandene midt på sommeren.

Påskesolen gav stor udtørring

På landsplan er der indtil videre blot faldet 2,5 millimeter nedbør i april, og nogle steder har man end ikke fået noget. I København er der for eksempel ikke registreret nedbør siden 25. marts.

Sol og blæst hen over påsken har været med til at udtørre marker og skove i Danmark.
Sol og blæst hen over påsken har været med til at udtørre marker og skove i Danmark. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Tørken er derfor markant, og de store mængder regn, vi fik i begyndelsen af marts, er allerede fordampet. Alene i påsken er der ved solens og vindens hjælp fordampet, hvad der svarer til omkring 20 millimeter regn fra jorden.

I de kommende dage er der udsigt til regn, men det vil være i bygeform, så mængderne vil variere meget hen over landet. Frem mod søndag kan man dog få 15 til 25 millimeter regn de steder, hvor der falder mest.