Vejr

Spanien ramt af oversvømmelser fra kraftige hagl- og tordenbyger

Vejret over Europa er fastlåst i øjeblikket med lavtryk mod syd og højtryk mod nord.

Mens vi herhjemme kan nyde smukt og lunt vejr i påsken, ser det helt anderledes ud i Sydeuropa.

I Spanien flød gaderne i går mange steder over af regnvand og hagl efter en omgang heftige byger, som ser ud til at fortsætte deres fremmarch hen over den iberiske halvø i dag.

Vand og hagl strømmer ned ad en gade i Sevilla torsdag eftermiddag.

Billederne her er fra Sevilla i Sydspanien, hvor kraftig regn i og omkring byen sendte vandet ind gennem gaderne samtidig med, at store mængder af hagl faldt ned over byen, som er hovedstad i Andalusien.

Der er meldinger om cirka 30 millimeter regn flere steder omkring Sevilla, blandt andet 29,4 millimeter i Alajar og 30,2 millimeter i Ecija, mens man i San Pablo-lufthavnen i Sevilla blot har målt 7,4 millimeter regn.

Mængderne og fordelingen af regnen vidner om, at der er tale om mange små og intense byger.

Regnmængder fra torsdag morgen til fredag morgen i Spanien og Portugal. Mængderne og fordelingen viser, at der tale om mange intense men også lokale byger.

Så selvom lufthavnen i Sevilla melder om ret beskedne mængder, kan der inde i selve byen godt have være faldet omkring 30 millimeter på kort tid.

Bygerne faldt nemlig fra skyer, som trods højder på 10 til 12 kilometer var små i bredden. Så lufthavnen kan have været i udkanten af en byge, mens andre dele af byen kan have fået kraftig regn.

Man taler herhjemme om skybrud, når der falder mere end 15 millimeter regn på en halv time.

Hele Middelhavet har lavtrykspræget vejr

Er man taget på påskeferie i det sydspanske, har man således mødt en helt anden vejrtype, end den man måske havde håbet på.

Og sådan er det fortsat mange steder omkring Middelhavet.

Satellitbillede af dele af Europa torsdag klokken 17. Mens Mellemeuropa og store dele af Nordeuropa har klart vejr, er der bygeskyer mange steder over land i Sydeuropa. Især i Spanien.

Mens et højtryk giver os flot, lunt og stabilt solskinsvejr herhjemme, er Sydeuropa underlagt lavtrykspræget vejr. Italien og Grækenland har oplevet lignende kraftige byger.

Netop kombinationen af lavtryk og den kraftige solvarme, man har omkring Middelhavet, danner ofte kraftige byger.

At der så netop er tale om byger, er dog en formildende omstændighed for de ferierende. For det betyder for det første, at mange går fri, fordi bygerne er lokale, og så har man typisk også nogle fine stunder først og midt på dagen, inden skyerne lukker for solen og begynder at dryppe.