Mikroplast ender ikke blot i havene – det blæser rundt i luften omkring os

En ny undersøgelse i et fjerntliggende bjergområde i Frankrig belyser omfanget af atmosfærisk forurening med mikroplast.

Der er stigende fokus på forurening med mikroplast i havene, men mikroplast spreder sig også med vinden. Dermed vil mikroplast i praksis kunne findes overalt på landjorden og i atmosfæren. Et forskningsprojekt offentliggjort i Nature Geoscience har fundet mikroplast i et fjerntliggende område i den franske del af Pyrenæerne.

Gennem fem måneder har forskerne overvåget området, der ligger mere end 90 kilometer fra byer, der kan have nogen betydning for forureningen. Hver eneste dag kunne de i gennemsnit observere 366 forskellige stykker mikroplast per kvadratmeter – tilført området af vind og regn.

Forskerne konkluderer derfor, at forureningen som minimum kan transporteres fra de nærmeste byer, men siger ifølge weather.com, at forureningen sagtens kan stamme fra Barcelona omkring 160 kilometer væk.

Større partikler kan krydse oceaner

Nogle af partiklerne vejer kun det halve af støvpartikler fra Sahara, der kan spores helt ovre på den anden side af Atlanterhavet.

Mikroplast kommer ved nedbrydning af alt fra dit gamle tøj til dine plastikposer.

Det er partikler på mindre end fem millimeter, men de er ofte meget mindre endnu.

Findes overalt

Fordi de ikke kan ses med det blotte øje, gik partiklerne i mange år under radaren i forhold til mere iøjenfaldende forureningskilder. Det har ændret sig. Gennem de seneste år er der fundet mikroplast lige fra havets overflade og til bunden af Marianergraven. Og der er fundet mikroplast i alle havets levende organismer.

De langsigtede konsekvenser af mikroplast optaget i dyr og mennesker kendes endnu ikke, men mikroplast kan forårsage alvorlige skader hos dyr, har biolog i WWF Verdensnaturfonden Thomas Kirk Sørensen tidligere fortalt til Ritzau:

- Studier viser, at små partikler af mikroplast er i stand til at bryde ind i blodbanerne og blive transporteret rundt i kroppen. Det kan påvirke vores organer og sågar også hjernen, hvis partiklerne bliver små nok.

Umuligt at undgå

Ifølge ham er det så godt som umuligt at undgå at indtage mikroplast:

- Så skulle man bo i et isoleret ilttelt med luftsluser. Det er simpelthen overalt, hvor vi færdes. Og hvor vi ikke færdes.

Hidtil har den atmosfæriske forurening med mikroplast kun været kortlagt over storbyer som Paris og Donguan.