Vejr

Jorden er lige så tør, som den plejer at være i juni

Selvom der faldt rekord meget regn i marts, er jorden allerede lige så tør, som den plejer at være i juni.

Danskerne kan nyde påsken i fuld sol og med temperaturer, der når helt op på 18 grader.

Men selvom det nok lokker de fleste ud på altaner og terrasser, er det ikke alle, der er begejstrede for udsigten til en håndfuld helligdage helt uden regn.

Indtil videre er der faldet under en tiendedel af den regn, der plejer at falde i april, og det har gjort jorden ualmindeligt tør.

Det betyder, at landmænd bliver nødt til at finde vandingsmaskinerne frem allerede nu, hvis deres høst senere på året ikke skal slå fejl.

Samme niveau som om sommeren

I Danmark måler man jordens tørhed med det såkaldte tørkeindeks. Normalt ligger det mellem en og to i midten af april, men lige nu ligger det på 6,2.

Det betyder, at der mangler 62 millimeter regn i jorden. Den slags tørke er ikke set så tidligt på året, siden DMI for 15 år siden begyndte at bruge tørkeindekset.

- Det er helt normalt, at tørkeindekset stiger om sommeren, men lige nu er vi oppe på et niveau, vi først plejer at se i sommermånederne, fortæller TV 2 VEJRETs meteorolog Sebastian Pelt.

End ikke sidste år, hvor vi endte med at have ekstrem tørke hele sommeren, var mængden af vand i jorden i april så lav som nu. På samme tid sidste år var tørkeindekset på 1,9. Under en tredjedel af, hvad det er i dag.

Vådeste marts nogensinde

Den kraftige tørke går som nævnt ud over landmændene, for både dem og deres marker skriger på vand. Allerede for en uge siden, da tørkeindekset kun lå omkring fire, begyndte landmanden Bjarne Frost fra Tarm at vande sine raps.

Det er første gang nogensinde, han har været så tidligt ude med vandingsmaskinerne, fortæller han til TV MIDTVEST.

- Den jord, vi står på her, er meget tør. Selvom vi har fået meget vand i marts, mangler afgrøderne allerede vand, siger han.

Landmanden har i den grad ret i, at marts var ualmindeligt våd. Faktisk stod vi for en måned siden i den præcis modsatte situation, end vi gør i dag.

I marts faldt der hele 106,5 millimeter regn, og det gjorde måneden til den vådeste marts nogensinde.

Alligevel står vi nu – en måned senere – i en situation, hvor det skal regne mere end 40 millimeter, før vi er nede på det normale tørkeniveau for april.

Indtil nu er der kun faldet sølle 2,5 millimeter regn i månedens første 17 dage, og med en vejrudsigt, der byder på solskin hele påsken, er det usandsynligt, at der når at falde 41 millimeter, som der gør i en gennemsnitlig april.

Femdøgnsskema fra TV 2 VEJRET udsendt 17. april. Påsken bliver lun og solrig - og helt uden regn.

Samtidig vil behovet for nedbør stige. Hver dag fordamper der i øjeblikket tre millimeter vand fra jorden, og indtil der kommer regn, vil problemet kun blive større.

Jordtypen er afgørende

Selvom det lyder voldsomt, at jorden mangler 62 millimeter vand, er det meget forskelligt fra landsdel til landsdel, hvor alvorligt det er.

- I de områder, hvor der er sandede jorde, kan der allerede opstå problemer, når vi når op på tre eller fire. I de lerede jorde, som ofte ses på Sjælland, er vandtransporten lettere. Her er der først problemer, når tørkeindekset når op på syv eller otte, fortæller Sebastian Pelt fra TV 2 VEJRET.

Onsdagens tørkeindeks på 6,2 er et gennemsnit for hele landet, og selvom niveauet ligger lavere i Vestjylland, er det et af de steder, hvor landmændene og haveejerne er i størst problemer.

Alligevel er Bjarne Frost og hans vestjyske kolleger ikke de eneste, der har måttet finde vandslangerne frem.

I Nordjylland er tørkeindekset helt oppe på otte, og her krydser landmand Kjeld Sondrup fingre for, at hans rapsmarker snart får hjælp fra oven.

- Naturligvis sidder 2018 i al for frisk erindring. Vi har ingen grund til at tro, at det skal gå så galt igen, men derfor kigger man alligevel lidt på vejrudsigten, siger han til TV 2 Nord.

Det ser ikke ud til, at der kommer regn lige foreløbigt

Sebastian Pelt, meteorolog, TV 2 VEJRET

Tidligste i 20 år

Indtil videre har Kjeld Sondrups rapsplanter ikke fået store tørkeskader, men det er nu, landmændene skal i gang, hvis høsten ikke skal slå fejl.

Det fortæller Flemming Floor Jensen, der er chefkonsulent i planteavl ved Agri Nord til TV 2 Nord.

- Hvis tørken fortsætter, vil planterne abortere, og så bliver der kun nogle få blomster. 80 procent af udbyttet i en mark skyldes vand, siger han.

Chefkonsulenten fortæller også, at han i de 20 år, han har arbejdet som konsulent, aldrig har set landmænd vande så tidligt som nu.

- I min tid som konsulent er vi tidligst begyndt at vande sidst i april. Men nu opfordrer vi jo faktisk til, at man starter vandingsanlæggene op allerede nu her midt i april, siger konsulenten, der har været ude at se Kjeld Sondrups marker med egne øjne.

Rapsblomsterne er allerede sprunget ud, og de har i den grad brug for vand.

Varmen er ikke afgørende

Ifølge TV 2 VEJRET skal landmændene dog kigge langt efter regnvejret.

- Det ser ikke ud til, at der kommer regn lige foreløbigt. Enkelte steder kan der komme små byger, men det bliver ikke mere end det, siger Sebastian Pelt.

Han fortæller dog også, at påskens temperaturstigninger ikke nødvendigvis gør tørken markant værre.

- Lige nu har vi ualmindeligt mange soltimer, mens luften er ualmindeligt tør. Det er de to største grunde til, at jorden er så tør, som den er. Varmen giver kun en smule ekstra fordampning, siger han.

Han fortæller desuden, at årsagen til, at vejret er gået fra at være ekstremt vådt i marts til at være knastørt i april, skal findes i vindretningen.

- Vestenvinden, som vi havde i marts, er fugtig, men nu er vinden vendt, så vi i stedet har østenvind. Den kommer fra Rusland, og luft, der kommer fra land, er generelt mere tør. Det var også det, vi oplevede i sommer, siger meteorologen.