Vejr

Plænen skal gøres sæsonklar, når du kan sidde på græsset, uden at rumpen bliver kold

Græsplænerne er forsat hårdt ramt af sidste års lange tørre sommer.

Nogle haveejere har måske længe kigget ud ad vinduet og tænkt, om tiden snart var inde til at kigge på græsplænen. Men de kan være helt rolige - de er ikke for sent ude, fortæller gartner Martin Bruun fra Kolding Plantecenter.

Græsset er nemlig ikke aktivt endnu. Det kræver en højere jordtemperatur, end vi har haft hidtil. Men varmen er på vej - påsken kommer med mildere vejr.

19 grader i påsken

Temperaturen kan i helligdagene nå helt op til 19 grader. Og nok så vigtigt i denne sammenhæng vil solen skinne fra en stort set skyfri himmel og varme jorden.

- Græsset er vokset lidt, fordi der har været et par dage med sol, og folk har også slået det, men det er ikke det samme som, at det er aktivt endnu. Før græsset bliver aktivt, skal man lade være med at gøre alt muligt, siger Martin Bruun.

Kræver varme i jorden

Først når det har været nødvendigt at slå græsset en tre-fire gange, og jordtemperaturen er kommet op, er plænen klar til den årlige forårskur.

- Der er den gamle tommelfingerregel, men den virker stadig. Når du kan sidde på græsset uden at få en kold bag, kan du så gå i gang, forklarer Martin Bruun.

Eftersåningen skal altså vente, til der er god vækst i det gamle græs. Gartneren råder til, at man nu starter med at give græsset næring - gerne kalk med magnesium, som græsset mangler i opstarten:

- Når du har slået græs et par gange, er tiden inde til den store tur. Vertikalskæring eller plæneluftning og topdress med jord og tilførsel af nye græsfrø. Hvis du gør det i den rækkefølge, bliver plænen hurtigt fin igen.

Har mistet meget græs

Mange plæner er mærket af sidste års lange, varme og tørre sommer. Nogle steder har græsplænerne mistet meget græs, hvilket helt bogstaveligt har skabt grobund for andre uønskede vækster. Det er dårlige græssorter, der vokser i store totter, mos og andet ukrudt.

- Det vælter ind i plantecentret med folk, der ikke tror, at græsplænen har taget skade af sommeren. Nu kommer de, fordi der er ukrudt, og der er ukrudt, de ikke er vant til, siger Martin Bruun.