Vejr

Avlere bruger bobler af is til at beskytte æbleblomster mod frost

Æbleavlere sprøjter vand på blomsterne for at fryse dem inde i en beskyttende boble.

Det virker fornuftsstridigt, når tyske æbleavlere sprøjter vand ud over de første æbleskud, hvis de trues af nattefrost. Men der er mening med galskaben. Netop nu er æbleavlerne mod syd ramt af en uheldig kombination af skrøbelige udsprungne blomster og nattefrost.

I Baden-Wuerttemberg i Renchen nær den franske grænse bruger avlerne metoden, hvor vandet danner en kugle af is rundt om blomsterne. Dernæst bliver avlerne ved med at sprøjte vand på isen, der ikke kan blive koldere end frysepunktet, så længe den er våd.

Fryser blomsterne inde

Når vand fryser, afgiver det en lille smule varme til omgivelserne, og dermed kan blomsten lige præcis undgå at fryse til is sammen med isen omkring den.

En artikel fra Michigan State University beskriver processen.

- Det kan være en meget effektiv måde at beskytte sin afgrøde, men den kan også forårsage store skader, står der blandt andet.

Tid og temperatur

De vigtigste elementer er timing og temperatur. Kommer temperaturen under fem graders frost, er det slut. Så forvandler den beskyttende is sig til en fryser, og blomsten går til. Og hvis ikke processen startes på rette tidspunkt og holdes i gang længe nok, går det også galt.

- Man skal fortsætte, indtil solen står op og begynder at varme jorden. Når isen nemt kan brækkes fri af grenene, er det fordi, der dannes vand indenunder, og så kan man normalt holde op med at vande, står der videre i artiklen.

Standser avleren til gengæld med at sprøjte vand på isen, så den får lov at tørre, inden frosten er væk, er det ude med blomsterne.

Kan have reddet høsten

Ifølge meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt kan avlerne meget vel have haft held med at redde deres kommende høst:

- Vejret stemmer overens med teorien. Der har natten til mandag lige præcis være let frost med temperaturer mellem frysepunktet og tre graders frost i det område, hvor billedet er fra, siger han.

Hele Nordeuropa er dog på vej mod mildere vejr.

- Hvis de har reddet blomsterne på billedet her, så tror jeg, de kan ånde lettet op. Det bliver mildere de næste dage, så metoden har nok været i brug sidste gang indtil videre, siger Sebastian Pelt.

I Danmark bruges varmekanoner

De danske æbleblomster er ikke så langt fremme, at de vil være truet af den frost, der har været de seneste par dage, og metoden med at dække blomsterne med is anvendes, så vidt vides, ikke i Danmark.

- Jeg ved, at man nogle gange har brugt varmekanoner for at beskytte mod frost i foråret, men jeg har aldrig hørt om det andet her i landet, fortæller æbleavler Michael Lindebjerg fra Samsø.