Minus 8 grader i nat – find tæpper og lagner frem, hvis du vil redde haven

16x9
Den hårde nattefrost, vi kan forvente natten til lørdag, kan gå ud over de lyserøde blomster på de japanske kirsebærtræer. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Prognoserne viser, at der kommer nattefrost indtil på tirsdag. Hvis det ikke skal gå ud over planter og træer, skal man på arbejde, siger ekspert.

Da Solen for et par uger siden for alvor begyndte at bryde igennem, og termometret for en stund viste opholdsvejr, blev danskerne måske lige lovligt optimistiske i landets havecentre.

I hvert fald risikerer man nu, at nyplantede blomster, krydderurter og buske lider skade, når der de næste døgn kommer nattefrost.

Natten til lørdag når temperaturen nogle steder helt ned på otte minusgrader – og nattefrosten bider sig fast indtil tirsdag.

Indtil tirsdag vil der være minusgrader om natten. I påskedagene stiger temperaturen igen.
Indtil tirsdag vil der være minusgrader om natten. I påskedagene stiger temperaturen igen. Foto: TV 2 Vejret

Det betyder, at haveejere skal på arbejde de næste par dage, hvis de vil have blomster at kigge på resten af foråret.

Frem med tæpperne

Nattefrosten har primært betydning for de ting, man har plantet det sidste stykke tid, fortæller Plantoramas planteekspert, Arne Persson, der har 50 års erfaring som gartner.

- Hvis man ikke har kunnet styre sig og har købt forskellige ting, som skal blomstre i det tidligere forår, eller er gået skridtet videre og har købt spanske margueritter og forglemmigej, som står i blomst nu, skal man i gang. De vil lide alvorlig skade, hvis man ikke foretager sig noget, siger han.

Minus otte grader er streng frost, og det er sjældent i midten af april

Sebastian Pelt, meteorolog, TV 2 Vejret

Man behøver dog ikke at finde skovl og arbejdshandsker frem, selvom man har været lidt tidligt ude med udplantningen. De fleste planter kan nemlig reddes med et tæppe eller et lagen, fortæller planteeksperten.

- Et stykke stof eller plastik er faktisk nok til at beskytte planterne. Som regel varer frosten kun til først på formiddagen, så der skal man tage det af igen. Det skal man så gentage, indtil nattefrosten er væk, siger Arne Persson og fortæller, at nyplantede buske også kan reddes med alt fra tæpper til duge.

Så længe blomsterne ikke er sprunget ud, kan knopperne godt tåle frost. I Schweiz forsøger man derfor at beskytte frugttræerne mod kulden ved at sprøjte vand på knopperne i frostvejret.
Så længe blomsterne ikke er sprunget ud, kan knopperne godt tåle frost. I Schweiz forsøger man derfor at beskytte frugttræerne mod kulden ved at sprøjte vand på knopperne i frostvejret. Foto: Valentin Flauraud / Ritzau Scanpix

De ting, man har plantet i krukker, kan man med fordel flytte indendørs – for eksempel i et redskabsrum eller en udestue.

- Har man altan med krydderurter, kan man også godt flytte dem ind i varmen i en kort periode, men ikke for længe ad gangen, lyder rådet.

Kan ødelægge japanske kirsebærblomster

Det er dog ikke kun de nyplantede planter, der kan blive påvirket af den hårde nattefrost.

I sidste uge sprang de japanske kirsebærtræer ud, og de steder i landet, hvor det bliver allerkoldest de næste par dage, kan det lyserøde blomsterhav ende med at blive en kort fornøjelse.

- De japanske kirsebær har en indbygget tolerance, så hvis der kun er let nattefrost, tager de som regel ikke skade. Bliver der hårdere frost, kan det dog godt ske, fortæller Arne Persson.

På Bispebjerg Kirkegård i København lokkede den japansk kirsebærallé sidste år flere end 150.000 mennesker til, mens den blomstrede. Disse træer ser ud til at gå fri af den hårde nattefrost, som kan ødelægge blomsterne, i denne omgang.

- Generelt bliver det mellem frysepunktet og fem graders frost i hele landet – på nær i de kystnære områder. Det bliver endnu koldere i det midtjyske, langt fra havet, fortæller Sebastian Pelt, der er meteorolog ved TV 2 Vejret.

Han fortæller også, at det ikke er ualmindeligt, at temperaturen kryber ned under frysepunktet i april.

- Men minus otte grader er streng frost, og det er sjældent i midten af april, siger han.

Brune blomster på træerne

På trods af at man bor et sted, hvor temperaturen kommer et stykke under nul grader, skal man dog ikke være bekymret for de frugttræer, der endnu ikke er sprunget ud, eller som er på vej til det, fortæller planteekspert Arne Persson.

- De er stadig beskyttede. Der, hvor man skal være forsigtig, er for eksempel med magnolier, der nogle steder allerede er sprunget ud. De bliver brune og ser triste ud, hvis de får frost. Men også det kan afhjælpes med et lagen, siger han.

Allerede torsdag have frosten gjort kål på magnolieblomsterne i en have i Selling mellem Randers og Aarhus.
Allerede torsdag have frosten gjort kål på magnolieblomsterne i en have i Selling mellem Randers og Aarhus. Foto: Ole Hougaard

Planteeksperten gør det dog klart, at det ikke har betydning for plantens overlevelse, at de enkelte blomster får frostskader.

Er der tale om frugtbærende planter, kan frosten dog have betydning for årets høst. Det har fået tyske vinbønder til at tænde bål på markerne de seneste nætter.

Ilden kan holde en let nattefrost væk og sikre, at de spæde skud får lov at vokse sig større.