Vejr

Iskold morgen - sne flere steder

Sne i Tinglev den 12. april 2019. Rasmus Grønfeldt / Privatfoto

Med temperaturer på -6,4 grader skal vi - igen - 18 år tilbage for at finde en koldere morgen på denne årstid.

Hvis man ikke fik vinterhandskerne på inden man tog hjemmefra fredag morgen, har man formentlig fortudt det bitterligt.

For fjerde gang i april, har nattemperaturen været under fem graders frost, og fredag morgen er den foreløbige kulmination på det vinterlige kuldefrembrud, som har ramt Danmark de seneste par dage.

Koldest har det været nær den lille landsby, Isenvad, i Midtjylland, hvor temperaturen har været nede på -6,4 grader.

Det er koldere, end hvad der blev målt både onsdag og torsdag, og som tilfældet var det onsdag, skal vi hele 18 år tilbage for senest at finde en koldere nat så sent på året.

Laveste temperaturer fredag morgen den 12. april 2019. Igen er der tale om den koldeste morgen på denne tid af året i 18 år.

Natten til den 14. april 2001 blev der målt -6,5 grader i Kølkær, som også ligger i Midtjylland - og det er den temperatur vi har været meget nær i nat.

Koldt hvor det er klart

De laveste temperaturer forekommer dér, hvor der er huller i skydækket. De steder, hvor der er klart vejr, er der nemlig ikke noget til at holde på varmen, som bliver afgivet fra jorden.

Man kan sammenligne det med at fjerne dynen fra kroppen, når man ligger i sengen - og kort tid efter, vil man begynde at fryse.

Radarbillede fredag morgen klokken 6.45. Snebygerne er dannet over Kattegat og Østersøen, og bevæger sig i nordøstenvinden mod sydvest.

Derudover vil det være lunere ved kyster, hvor vores luften over vores farvande er blevet varmet op af det 'lune' hav. Således blev den laveste temperatur i nat ved Sjællands vestligste punkt, Røsnæs, tre graders varme - og altså mere end ni grader lunere end i Midtjylland.

Snebyger flere steder

I den kolde vinterluft er der dannet snebyger adskillige steder. Tidligt fredag morgen har der især været bygeaktivitet over det sydlige Jylland, omkring Nordfyn og Odsherred, samt på Bornholm.

Bygerne er dannet over det lune hav, og er et fænomen vi typisk ser om vinteren, når kold luft blæser over et lunt hav.

Tyndt snedække ved Hviding nær Ribe den 12. april 2019.

Onsdag blev Bornholm ramt af snebyger, der gav op til flere centimeter sne på klippeøen.

Resten af fredag kan der fortsat komme snebyger flere steder.