Vejr

Vinbønder tænder bål i markerne for at redde høsten

De spæde skud på vinmarkerne trues af nattefrosten, der rækker helt ned til lige nord for alperne.

For en vinbonde kan pludselig forårsfrost være fatal for årets høst, og i Wienböhla i den tyske delstat Sachsen har vinbønderne taget de gamle metoder i brug. Små bål tændt mellem vinstokkene skal holde varmen for de spæde skud gennem de kolde nætter.

Pludselig frost kan gøre skuddene brune og få dem til at falde af. Det vil typisk ramme de første små knopskydninger. Der kan godt komme flere skud senere, så frost er ikke ensbetydende med, at hele høsten slår fejl, men det vil give et reduceret udbytte for bønderne. Og måske dermed dyrere vin for forbrugerne.

Ilden overvåges natten igennem af bønderne.

Wienböhla ligger ikke langt fra grænsen til Tjekkiet, og de er ramt af samme nattefrost som os, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret, Sebastian Pelt:

- Den samme kolde luft vi mærker. Det er trængt helt ned til lige nord for Alperne.

Det stille, klare vejr giver store skift i temperaturen mellem dag og nat i området.

- Selvom det er varmere om dagen, fordi solen står højere dernede, er der stadig et stort varmetab om natten. Det er klart vejr, og der er endnu ikke rigtig noget til at holde på varmen, siger Sebastian Pelt.

I området omkring vinmarkerne har der været mellem en og tre graders frost. Altså såkaldt let frost, og let frost er ikke ekstremt i området i april. Lige nu er det bare følsomt på grund af de spæde skud på vinstokkene. Og bliver kulden hårdere end det, ville bønderne ikke kunne stille meget op.

- Vinbønderne tænder selvfølgelig bål, fordi de ved, det virker, men der er også en grænse. Hvis de får fem til ti graders frost, kan bålene ikke lave varme nok til at holde frosten væk fra druerne, siger Sebastian Pelt.