Vejr

Se billederne - Bornholm ramt af sent vintervejr

Tæt snefald - og snedække på Bornholm 10. april 2019. René Andersen / Privatfoto

Onsdag blev Bornholm ramt af kraftige snebyger, som gav flere centimeter sne på klippeøen.

I februar nåede temperaturen 15,8 grader, marts endte meget varmere end normalt, og i søndags nåede temperaturen i det sydlige Jylland op på 20,1 graders varme.

Men lige som man måske skulle tro, at sommeren var ved at indfinde sig, har iskold luft fra de polare egne bevæget sig ned over Danmark fra nordøst.

Det har givet anledning til de laveste temperaturer så sent på året i 18 år, men ikke nok med det - onsdag blev Bornholm ramt af adskillige snebyger, der dannede et veritabelt vinterlandskab på klippeøen i Østersøen.

Vinterens næststørste snedybde på Bornholm

Bygerne, som er såkaldte 'Østersøbyger', blev dannet, mens den kolde luft blæste ud over den 'lune' Østersø. Når temperaturforskellen mellem havet og luften i stor højde er tilstrækkelig stor, kan der dannes byger, som tilfældet var det onsdag.

Vinterlandskab ved Hammershus 10. april 2019.

Samtidigt var luften så tilpas kold, at nedbøren faldt som slud og tøsne og lagde sig i landskabet. Selvom der ikke er officielle målinger af snedybden, så tyder det på, at der er faldet op mod fire-fem centimeter sne, hvor der er kommet mest.

Det gør onsdags-snedybden til den største på Bornholm siden 4. februar, hvor der blev målt en snedybde på seks centimeter.

Snedække ved Allinge 10. april 2019.

Derudover er mængden af sne større, end der blev målt på noget tidspunkt i både december, januar og marts på Bornholm.

Seneste snevejr i to år

Sne i april er dog i sig selv ikke usædvanligt, og de fleste år vil der være vinterlige indslag i årets anden forårsmåned.

Snevejr i haven 10. april 2019.

Sidste år faldt den sidste sne 3. april, mens vi i 2017 så de sidste snefnug dale 25. april.

I 2016 faldt sneen for sidste gang 27. april, og vi skal otte år tilbage for sidst at finde et snevejr i maj. I 2011 var der snebyger 3. maj.

Snevejr på Bornholm 10. april 2019.

Torsdag og fredag kan der fortsat falde snebyger flere steder i Danmark.