Vores jord

Mistede sine børn i tropisk cyklon - nu kan hun ikke finde deres grave

Den 25-årige Maria Jofresse havde søgt tilflugt med sine børn i et træ, men oversvømmelserne rev træet omkuld i fuldstændig mørke.

I det sydøstlige Afrika kæmper ofrene fortsat for at finde fodfæste, efter rammerne om deres hverdag bogstaveligt talt blev blæst væk og oversvømmet efter cyklonen Idai.

En fotograf fra nyhedsbureauet Reuters har fulgt den 25-årige Maria Jofresse fra Mozambique. Det er anden gang, hun har prøvet at miste sit hjem i en oversvømmelse, men denne gang mistede hun mere end det.

Maria Jofresses to børn omkom i vandmasserne.

Gravene er væk

Den unge kvinde var selv med til at begrave børnene i interimistiske grave midt i det almindelige kaos ovenpå naturkatastrofen, men nu kan hun ikke finde tilbage til stedet, hvor de ligger.

- Jeg kan ikke genkende det længere, siger hun til Reuters.

Da Idai ramte, havde Maria Jofresse søgt ly for cyklonen med sin mand og børn - en seks måneder gammel baby og en pige på fire – hos mandens mor. Næste dag gik landsbyens flod over sine bredder. Familien forsøgte at flygte mod højereliggende terræn, men vandet bevægede sig for hurtigt.

For at undgå druknedøden kravlede familien op i et cashewtræ, hvor de gennem 11 timer klamrede sig til grenene. Maria Jofresse holdt sin baby, mens hendes mand holdt den fireårige pige.

Klokken ti om aftenen var der fuldstændig mørkt omkring dem. Og så gav træets rødder efter i mudderet.

Alle forsvandt i mørket

Fanget i den kraftige strøm kom familien væk hinanden. Maria Jofresse fik reddet sig op i et andet træ, men hendes børn og mand var forsvundet.

Næste dag havde vandet trukket sig delvist tilbage, så hun kunne gå gennem det, og hun fandt sin mand i live. Sammen ledte de derefter efter børnene gennem fire dage. Først fandt de den fireårige og siden den seks måneder gamle baby.

Efter at have begravet dem sluttede parret sig til andre familier i en nødlejr få kilometer fra deres gamle hjem. Herfra skal de nu skabe deres tilværelse fremover.

Ramt igen 20 år efter

Som femårig oplevede Maria Jofresse første gang en oversvømmelse. Den gang blev familien flyttet til en ny bebyggelse ved navn Cheia.

Cheia betyder oversvømmelse på portugisisk, og stedet blev valgt, fordi myndighederne vurderede, at det ville være mere sikkert. Og det var det også - indtil Idai kom forbi 20 år senere.

Alarmklokken ringer

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, kalder naturkatastrofen ”endnu en alarmklokke” i forhold til global opvarmning, der kan give mere ekstremt vejr.

Cyklonen Idai var en såkaldt kategori tre, hvilket er langt kraftigere, end noget vi nogensinde oplever i Danmark. Kategori et begynder der, hvor de kraftigste danske storme slutter, og kategori fem er det kraftigste, man kan forestille sig.

- Mange af de skader, vi kan se på billederne, skyldes ikke vandet, men vinden. Det er vinden, der har revet tagene af og knækket træerne. Det har været virkelig dramatisk, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Usædvanlig kraftig cyklon

Mozambique rammes normalt ikke af så store cykloner, og så er der flere ting, der skal spille uheldigt sammen, før det udvikler sig katastrofalt. Sebastian Pelt fortæller, at Mozambique er blevet ramt 3 gange på 11 år:

- Det er ikke det samme, som at det har så alvorlige konsekvenser hver gang. En kategori tre lige det sted kunne næsten ikke være værre. Selve cyklonen kunne selvfølgelig være kraftigere endnu, men det tør man næsten ikke tænke på.