Vejr

Varm luft skabte luftspejling over Køge Bugt

En luftspejling af det midtsjællandske landskab stod skarpt over Køge Bugts kølige vand.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

Ordet luftspejling danner indre billeder af det klassiske tegneserieelement, hvor den tørstende helt kravler hen over ørkensandet frem mod en flimrende oase blot for at finde mere sand. Fordømt, et fatamorgana!

Men fænomenet findes også på vores blidere breddegrader, og det oplevede Line Krohn fra Greve, da hun var ude at gå en tur ved stranden tirsdag morgen

- Det var super flot. Man bliver betaget, når man ser det, fortæller hun.

Har set det før

Hun går tit langs stranden, og hun har set luftspejlingerne over vandet før.

- Jeg er godt klar over, at det er en luftspejling. Det ligner bygninger, men jeg ved godt, at der ikke er noget. Men det er også det, der er så fascinerende, siger hun.

Et klassisk fænomen

Meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk har selv ofte set spejlingerne, da han boede på Amager. Han fortæller, at det er et klassisk fænomen på lune forårsdage, hvor varm luft strømmer ud over det kolde hav.

- Der sker nogle pudsige ting i det luftlag, der ligger hen over vandet. Det er formentlig bakkerne ned over Midtsjælland, som vi kan se spejlet på billedet her, forklarer han.

Lyset bøjer sig langs jorden

Rent fysisk sker der det, at lysets hastighed ændrer sig med temperaturen på det medium, det bevæger sig gennem. I det her tilfælde luften ude over vandet. Det medfører, at lyset afbøjes mod det kolde vand, og dermed kan det se ud, som om tingene vender på hovedet, når man ser dem langt væk.

Helt kort fortalt afbøjer den kolde underflade lyset, så det bliver muligt at se ting, der ellers er skjult bag horisonten.

På varme sommerdage kan man se lignende luftspejlinger, der nærmest ser ud som bølgende vand på asfalt og fliser. Her er det dog underfladen, der er varm i forhold til luften, og det, man reelt ser, er himlen spejlet nede ved jorden.