Vores jord

Gammel havbund afslører - CO2-niveauet er det højeste i tre millioner år

En undersøgelse fra en ny vinkel viser, at temperaturen på Jorden hænger sammen med mængden af CO2.

En ny simulation af Jordens klima viser, at der efter al sandsynlighed ikke har været så meget CO2 i atmosfæren de sidste tre millioner år, som der er nu. Det skriver det amerikanske videnskabssite Eurekalert.

En gruppe forskere fra Potsdam-instituttet for klimaforskning har sammenlignet sediment fra havbunden med klimaudviklingen, og dermed har de ad en ny vej fundet en sammenhæng mellem CO2-niveauet og istiderne.

CO2 og istiderne

Ifølge forskerne, der har fået offentliggjort deres resultater i ScienceAdvances, viser simulationen, at istidernes start kommer efter et faldende CO2-indhold, mens istidernes afslutning følger et stigende.

- Vi kender til tidligere tiders havtemperaturer og ismængder ud fra analyser af havbunds​​sedimenter, men tidligere har vi ikke til fulde kendt til CO2-ændringernes rolle i ​​is-cyklusserne, siger Matteo Willeit, der står bag undersøgelsen.

Er ved at slå tre millioner års rekord

Jordens gennemsnitstemperatur har på intet tidspunkt i de tre millioner år ligget mere end to grader over det førindustrielle niveau.

Det, som adskiller sig grundlæggende ved nutiden, er, at mennesket nu selv udleder store mængder CO2 fra de fossile brændstoffer. Dermed kan den grænse blive brudt allerede inden for de kommende 50 år.

- Vi kan nu vise i computersimuleringer, at ændringer i CO2-niveauet sammen med variationer af Jordens bane om Solen var en afgørende drivkraft for istiderne, fortæller Matteo Willeit.

Han siger, at det styrker deres simulation, at de kan sammenligne computernes beregninger med hårde facts i form af havbundsedimenter fra de forskellige tidsaldre:

- Vores resultater viser en stærk følsomhed i forhold til relativt små ændringer i mængden af atmosfærisk CO2. Det er fascinerende, men også bekymrende.

Mennesket og civilisationen

Undersøgelsens formål er at skabe en bedre forståelse for fremtidens klimaændringer ved at kigge på fortidens. Ifølge Matteo Willeit tyder meget på, at menneskeheden nu er ved at skubbe sig selv ud af den nuværende geologiske periode, som begyndte for næsten tre millioner år siden.

- Den menneskelige civilisation begyndte for kun 11.000 år siden, så de klimaforandringer, vi ser nu, er store, virkelig store, slutter Matteo Willeit.