Forårsvarme over Danmark - varmere end i Sydeuropa

Forårsvarmen vi i disse dage nyder over Danmark, giver højere temperaturer end i størstedelen af Sydeuropa.

Varm luft strømmer op over Danmark fra sydøst og øst, og selvom kalenderen kun viser 6. april, så er vejret nærmest små-sommerligt.

Lørdag eftermiddag kan temperaturen nå 18-19 graders varme, og det er dagtemperaturer vi normalt først har i juni måned.

Faktisk er det også så varmt, at vejret ved mange af de klassiske, sydeuropæiske feriedestinationer ikke kan følge med.

Kulde og sne i Spanien

'Helt galt' står det til over den Iberiske halvø, hvor kold luft fra Atlanterhavet, er strømmet ind over Portugal og Spanien fra nordvest.

Derfor stod man i store dele af Spanien op til frost lørdag morgen, og lørdag klokken 13 (dansk tid) er temperaturen i den spanske hovedstad, Madrid, blot steget til 6,1 graders varme.

Det er varmere i Danmark end i størstedelen af Europa - koldest er der på den Iberiske halvø.
Det er varmere i Danmark end i størstedelen af Europa - koldest er der på den Iberiske halvø. Foto: TV 2 VEJRET

I Barcelona er det varmere - men fortsat med beherskede dagtemperaturer. Her viser termometrene lørdag klokken 13 'kun' 15,2 graders varme.

På den spanske middelhavsø Mallorca, er temperaturen 15,6 grader og i Granada, lidt nord for Malaga på den spanske sydkyst, må folk fryse i 7,9 graders varme.

Desuden er vejret ustadigt med regn og byger, og i bjergene falder nedbøren flere steder som sne.

Varmere end i Rom og Athen

Længere mod øst, er der heller ikke megen varme at hente.

I den italienske hovedstad, Rom, må indbyggerne nøjes med 13,5 graders varmt vejr, og endnu længere mod øst - i den græske hovedstad, Athen, kan man lige mønstre 15 graders varme.

Danmark ligger heldigt

Går man udenfor og nyder forårsvarmen i Danmark, kan man endda glæde sig over at vi befinder os på det helt rigtige sted, på det rigtige tidspunkt.

Det er varm luft fra Polen som strømmer op over Danmark fra sydøst.
Det er varm luft fra Polen som strømmer op over Danmark fra sydøst. Foto: TV 2 VEJRET

En 'kile' af varm luft fra Polen og Østeuropa blæser op over Danmark fra øst og sydøst, og det er den tunge af varm luft, som vi mærker herhjemme i disse dage.

Det kolde vejr ligger ellers mange steder omkring os med væsentligt lavere temperaturer, end dem vi oplever i Danmark. Fra på tirsdag strømmer betydeligt koldere luft ned over os, og vi får éncifrede dagtemperaturer og nattefrost igen.