Vejr

2,7 kilometer flod sprænges for at hindre oversvømmelser

Store mængder løsrevet is udgør en fare for indbyggerne langs en frossen flod. Den slags ordner myndighederne i Kina med dynamit.

Det ligner nærmest et hvidt fyrværkerishow, men årsagen er dødsens alvor. Når foråret sætter ind og smelter isen på Heilongjiang-floden i det nordøstlige Kina, kan det udløse voldsomme oversvømmelser til fare for indbyggerne langs floden. Derfor sprængte myndighederne tirsdag isen for at få den brækket op under kontrollerede forhold.

- Sprængningen reducerer risikoen for en oversvømmelse og sikrer både liv og ejendom for de folk, der bor ved floden, siger Li Yansong, der er direktør for det lokale vandvæsen.

Knap tre kilometer flod

Floden blev delt op i ni stykker på samlet 2,7 kilometer, og så blev der ellers sprængt fra en ende af. Sprængladningerne blev anbragt under isen, og dermed blev der sendt høje søjler af is op i luften, når sprængningseksperterne på land trykkede på udløseren.

Relativt varmt vejr og lidt nedbør denne vinter har fået myndighederne til at fremskynde sprængningerne, der tiltrak store mængder turister, der ville fange et billede af de hvide søjler.

Et spektakulært syn

- Jeg var heldig, at jeg kunne se det spektakulære syn. Med hvert brag fløj isen flere meter op. Det var spændende, siger turisten Liu Qi fra Shanghai.

Inden sprængningen afspærrede politiet floden, så de mange nysgerrige ikke kom ind i de farlige områder.