Vejr

Flodbølge udløst af isbjerg sender turister på flugt

Alle turisterne slap uskadt fra oplevelsen.

Et kælvende isbjerg på Island sendte søndag en enorm bølge mod en gruppe personer, der måtte løbe for livet. En video optaget af guiden Stephan Mantler viser, hvordan de står og kigger over mod Breidamerkurjökull-gletsjeren, da den kælver et isbjerg og udløser flodbølgen.

Det er naturligt, at isbjergene kælver, men ifølge guiden er det usædvanligt, at et så stort isbjerg brækker af så nær land, hvilket også gjorde, at det var ”tæt på” at gå galt for turisterne.

Han skriver på Facebook, at alle slap uskadt fra hændelsen, og han understreger, at der var styr på situationen:

- Ellers var jeg ikke blevet ved med at filme.

Stik af eller dø

Meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen fortæller, at han også var stukket af i en fart, hvis han havde stået der, hvor turisterne stod:

- Bliver man fanget der, dør man jo.

Han forklarer, at det kan ses på videoen, at vandet ikke er særligt dybt. Det gør, at bølgen bevæger sig langsomt, men også at bølgen løfter sig højt op, når den kommer ind mod land, hvor der er endnu lavere.

- Når der er så lavvandet, er det hele vandsøjlen, der bliver sat i bevægelse, siger han.

Islandsk tsunami

Situationen bliver ekstra farlig for turisterne, der står på de hårde isblokke på land. Hvis de var blevet ramt af bølgen, var de først blevet slået omkuld, og havde de klaret det, ville de dernæst været blevet trukket med ud i det iskolde vand, hvor man kun kan overleve i ganske kort tid.

- I den situation ville man ikke have mange muligheder for at handle. Det er double impact.

Nogle af de allerstørste bølger udløses af isbjerge og jordskred.

- Det er det samme som en tsunamibølge. Isbjerget kan sammenlignes med en meteor, der falder ned i vandet, bare i lidt mindre format.

Gletsjeren er en del af bugten Jökulsárlón, der ligger i det sydøstlige Island.