Vejr

Enorm ildkugle lyste himlen op over USA

Meteor lyser himlen op over Gainesville i Florida 30. marts 2019. Social Media / Ritzau Scanpix

En meteor ramte lørdag aften Jordens atmosfære - og oplyste flere amerikanske stater.

Med et grønt skær på himlen og en utrolig lystyrke blev nat til dag, da en ildkugle lørdag aften lyste himlen op over det sydøstlige USA.

Ildkuglen blev set fra fem amerikanske stater, og på kort tid indløb der flere end 200 meldinger til det amerikanske meteorselskab, American Meteor Society, fra forundrede borgere i Florida, Alabama, Georgia og South Carolina, der havde set ildkuglen bevæge sig over aftenhimlen.

Det er endnu uklart, om meteoren er brændt op i jordens atmosfære, eller om dele af den har ramt jorden.

Ifølge det amerikanske metorselskab brændte ildkuglen op i Jordens atmosfære øst for Tallahassee i Florida.

Den amerikanske vejrtjeneste NWS henviser omvendt til meldinger om, at dele af ildkuglen var styrtet til jorden nær Perry 90 kilometer sydøst for Tallhassee i det vestlige Florida.

Ildkuglen var så lysstærk, at der blev kastet skygger, da den kortvarigt lyste aftenhimlen op.

Flere steder i det sydøstlige USA blev ildkuglen fanget på bilkameraer - de såkaldte dashcams - og efterfølgende flittigt delt på sociale medier.

Den amerikanske vejrtjeneste NWS fangede ildkuglen fra satellit via det instrument, der normalt viser, hvor der er slået lyn ned i forbindelse med tordenvejr.

Ildkuglen, der kunne ses over USA, var en lysstærk meteor.

Meteorer opstår, når rester fra kometer eller mindre asteroider rammer Jordens atmosfære og brænder op.

De rammer typisk atmosfæren med hastigheder på mellem 10 og 70 kilometer i sekundet. Det svarer til hastigheder fra 36000 kilometer i timen og helt op til 250000 kilometer i timen.

Foran meteoren presses luften sammen og opvarmes så meget, at meteoren brænder eller undertiden eksplodererer med et fascinerende grønligt lys. Det grønne lys, som også blev set over USA, skyldes sandsynligvis et højt indhold af magnesium i meteoren.

Er meteorer lysstærke, betegnes de som ildkugler, mens de mest lysstærke meteorer betegnes som bolider.

Ildkugle også set over Danmark

I Danmark kunne man i februar 2016 se en tilsvarende ildkugle, da en lysstærk meteor lyste himlen op over den østlige del af Sjælland.

Efterfølgende blev der fundet rester af meteoren vest for København - såkaldte meteoritter.

Den kraftigste meteor i nyere tid kunne ses på himlen over Sibirien i februar 2013. Her eksploderede en såkaldt "superbolide" over Chelaybinsk i Rusland, hvilket sårede adskillige mennesker og oplyste den russiske vinterhimmel langt mere end Solen.