Vejr

Snart bliver det lyserødt - kirsebærtræerne er så småt begyndt at blomstre

Kirsebærtræerne blomstrer på Bispebjerg Kirkegård, mandag 23. april 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Bispebjerg Kirkegård er begyndt at forberede sig på over 150.000 forårskåde gæster.

Kirsebærtræer er et af de smukkeste forårstegn, vi kender, og i fuld blomst kan man under træerne opleve en helt lyserød himmel.

Netop dette syn er et kæmpe tilløbsstykke på Bispebjerg Kirkegård i København, som er kendt for de mange smukke prydtræer. I de tre til fire uger træerne er i blomst, besøger cirka 150.000 mennesker kirkegården.

Japansk kirsebærtræ, der er begyndt at blomstre på Bispebjerg Kirkegård 26. marts 2019.

- Der er mange forskellige sorter af japanske kirsebærtræer, og nogle af dem er allerede begyndt at blomstre, fortæller Martin Bruun fra Kolding Plantecenter.

Japansk kirsebærtræ på Bispebjerg Kirkegård 26. marts 2019.

- I varme områder med varm jordbund og sandet jord ser man de første blomster springe ud, men nu varer det ikke længe, før flere følger efter. Den varme, der kommer de næste dage, kan sætte meget mere i gang, så snart bliver det meget smukt, forklarer Martin Bruun med udsigten til 12-14 grader de kommende fire dage.

Prognose: Femdøgnsskema med de sidste fem dage i marts 2019.

Japanske kirsebærtræer blomstrer længst, hvis temperaturen er forholdsvis jævn, efter de er blomstret, mens store temperaturskift får dem til at afblomstre tidligere, forklarer Martin Bruun. Vi kan derfor håbe, at forårsvejret bliver mere stabilt, når turisterne valfarter til Bispebjerg Kirkegård.

Der selfiekysses under kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård.

Sidste år var det i anden halvdel af april, at kirsebærtræerne var flottest. Vejret i marts var koldt, og der var en lille snestorm 1. april. Herefter fulgte varmen, og en uge senere målte man 21,9 grader. Det skød blomstringen i gang, både for kirsebærtræer og blandt forårsblomster, der havde skjult sig i kulden.

Japanske kirsebærtræer står i fuldt flor på Bispebjerg Kirkegård i København, fredag 20. april 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

I 2017 var de japanske kirsebærtræer i fuldt flor i begyndelsen af april, men her var slutningen af marts også meget forskellig fra sidste år. 31. marts 2017 målte man 21,5 grader i Karup, mens temperaturen den sidste dag i marts 2018 lå mellem 3,7 frostgrader og 4,3 graders varme.

Japanere under japanske kirsebærtræer i Tokyo 26. marts 2019.