Vores jord

Her stiger temperaturerne mest: Svalbard på vej mod 100 måneder i træk med temperaturer over det normale

Intet sted på kloden stiger temperaturen som på Svalbard - og det normale klima er ikke længere normalt.

Klimaændringer i Arktis foregår med en hastighed, så det der var normalt for 20 til 50 år siden, nu langt fra er det - og helt tydeligt er det i det område, der også kaldes den arktiske opvarmnings hot spot.

Det er området omkring Barentshavet, hvor man på grænsen til Ishavet finder den norske øgruppe Svalbard, der på få år har oplevet en ekstrem temperaturstigning.

100 måneder i træk med varmere vejr end normalt

Hvis marts måned går hen og bliver varmere end normalt på Svalbard - og det er der meget, der tyder på - er det den hundrende måned i træk med temperaturer over det normale.

Det, der refereres til, er klimanormalen for perioden fra 1961 til 1990, som er den officielt anvendte 30 års periode, hvormed man beskriver klimaet for et givet sted.

Siden januar 2011 har samtlige måneder ved Svalbard Lufthavn i otte år og fire måneder været varmere end denne klimanormal.

– Det er unikt og viser, hvor hurtigt klimaændringerne foregår i Arktis, siger klimaforsker Ketil Isaksen fra meteorologisk institut i Norge til instituttets hjemmeside.

Ingen andre steder på kloden sker opvarmningen hurtigere

Observationer ved Svalbard Lufthavn viser, at temperaturen i gennemsnit er steget med 5,6 grader. Til sammenligning er temperaturen ifølge det norske meteorologisk institut i den norske hovedstad Oslo steget med to grader i samme periode, mens temperaturstigningen globalt har været 0,9 grader.

Ingen andre steder på kloden sker opvarmningen hurtigere end i området omkring Svalbard. Siden 1961 har temperaturstigningen været tre gange højere end i Oslo og hele skes gange højere end den globale temperaturstigning.

- Enkelte måneder har temperaturen i området omkring Longyearbyen været hele 12 til 14 grader over normalen, siger Ketil Isaksen.

For den 30-årige periode fra 1961 til 1990 er den normale temperatur for hele året i Svalbard lufthavn -6,7 grader.

Temperaturen kan stige med 10 grader

Den primære årsag til opvarmningen er, at den nordlige del af Barentshavet på grund af den øgede temperatur hyppigere end tidligere er helt isfrit.

Det har sat gang i en process, der giver både varmere og mere saltholdigt atlanterhavsvand i Barentshavet, som igen fører til højere temperaturer. Det er et eksempel på en af de tilbagekoblingsmekanismer, der kan accelerere en temperaturstigning.

Ifølge en rapport over Svalbards klima, der blev udgivet i februar måned, er temperaturen frem til den 30-årige periode fra 1988 til 2017 steget til -4,4 grader, og ifølge rapporten er klimamodellernes bud på et fremtidigt klima på Svalbard dyster læsning.

Selv hvis udledningen af drivhusgasser topper mellem 2010 og 2020 for herefter at aftage, ventes temperaturen på Svalbard i år 2100 at være steget med fire grader.

Skulle udledningen af drivhusgasser toppe omkring 2020, vil Svalbards årlige temperatur stige med over seks grader, og fortsætter udledningen af drivhusgasser med at stige til slutningen af dette århundrede, vil Svalbard få det 10 grader varmere.

Selv med det mest positive klimascenarium kan Svalbard om 80 år have en årlig middeltemperatur over frysepunktet.

Danmark har også fået et varmere klima

Det er ikke kun på Svalbard klimanormalerne for 1961 til 1990, temperaturen ikke længere synes at være normal.

I Danmark er temperaturen siden 1961 steget med omkring en grad, og med udsigt til en varm marts måned vil vi i Danmark have 12 måneder i træk, der er varmere end normalt.

Og selvom vi ikke helt kan følge med den ekstreme opvarmning på Svalbard, har der i de seneste 100 måneder været 83, som har været varmere end det normale for perioden 1961 til 1990.

Den længste sammenhængende periode i Danmark med måneder, der har været varmere end normalt, var de 22 måneder fra juli 2013 til marts 2015.