Vejr

Dansk forsker mener nu at vide, hvad der får bøgen til at springe ud

Bøgen springer ud, når den får et pludseligt varmeboost oven på en længere periode med god varme.

Så er bøgen sprunget ud

Et bøgetræ er sprunget ud, når de første grønne blade er så store, at de kan dække tokrone. Bøgebladet skal være så stort som en tokrone Det skal helst være grene, der sidder 'et stykke over jordhøjde' - og der skal også være tale om blade på mere end blot en enkelt gren.

- Jeg tror, bøgen springer ud i slutningen af marts, lyder det fra seniorrådgiver Iben Margrete Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

Og dermed kommer hun formentlig med Danmarks mest kvalificerede bud på, hvornår den grønne forårsmarkør melder sin ankomst.

Bøgens udspring er et af vores iøjnefaldende tegn på forår, og præcis hvad der får den til at springe ud, har hidtil været uklart.

Iben Margrete Thomsen har nu med hjælp fra TV 2 Vejrets seere udarbejdet et videnskabeligt bud på de udløsende faktorer.

Dem er der to af, forklarer hun. For det første skal bøgen varmes op. Når bøgen så er varm, skal den have et ”boost” i form af en pludselig varmestigning.

Summen af varmegrader

Opvarmningen af træerne kan ses ud fra den såkaldte varmesum, som man finder ved at lægge gennemsnitstemperaturerne fra alle dage med plusgrader fra 1. marts og frem sammen. Når det tal nærmer sig 120 grader, gør de tidligste bøge sig klar. Når temperaturen så stiger pludseligt, giver træerne slip, og skoven dækkes af det karakteristiske grønne forårsflor.

For øjeblikket har Iben Margrete Thomsen dagligt sin gang blandt bøgene i Frederiksberg Have, men overvågningen af bøgene er sat yderligere i system.

Gennem de sidste ti år har hun brugt kameraovervågning, og hun har i øjeblikket to kameraer i gang på Sjælland. Det er dog ikke den eneste datakilde. TV 2 Vejrets seere spiller også en vigtig rolle. Gennem de seneste femten år har TV 2-Vejret indsamlet bøgeudspringsoplysninger fra seerne.

Flere typer bøg

De 120 grader gælder ikke for alle bøgetræer. Der er flere typer bøg, og det er træernes genetik, der afgør det præcise tal. De bøge, Iben Margrete Thomsen følger med kamera på Sjælland, er relativt sent udspringende typer, der kræver en varmesum på mindst 200 grader.

- Det er gammelkendt viden, at akkumulering af varmegrader sætter gang i foråret. Men det ser ud til, at bøgen skal have et ekstra spark af varme bagi til at udløse udspringet, siger Iben Margrete Thomsen.

Forskeren understreger dog, at ideen om et udløsende hurtigt varmespring kun er foreløbig. Der skal laves yderligere statistik på data og forsøg, som kan efterprøve påstanden.

- Der går måske flere år, før vi har fundet penge til et projekt og behandlet data med mere avancerede statistiske metoder, så vi kan skrive en videnskabelig artikel. Men hvis jeg deler min teori nu, vil det måske inspirere folk til at prøve det af de kommende år. Så får vi endnu mere information og data, siger hun.

Har brugt input fra brugerne

Iben Margrete Thomsen ved godt, at man normalt venter med at gå ud med en ny videnskabelig hypotese, indtil den er publiceret videnskabeligt, men hun mener, at eftersom borgerne har givet input, bør det foreløbige resultat også deles med offentligheden.

Sidste år havde bøgen det seneste udspring i fem år, men 2018 havde også en kold marts, inden foråret slog om i april og indledte rekordsommeren.

Søndag 24. marts rundede vi de 120 grader for i år, og derfor holder Iben Margrete Thomsen nu øje med det varmeboost, der kan få de første træer til at springe ud.