Vejr

Voldsom storm har ramt Norge - vindstød af orkanstyrke nær evakueret skib

20 kilometer sydvest for det nødstedte krydstogtskib blev der lørdag målt vindstød på 39 meter i sekundet, mens bølgerne var op til ti meter høje.

En voldsom storm ramte lørdag den norske vestkyst med vindstød langt over grænsen for orkan og mere end ti meter høje bølger.

Da krydstogtskibet Viking Sky lørdag middag mistede motorkraft og drev mod kysten mellem Molde og Kristiansund, blæste det med vindstød af orkanstyrke.

1000 kilometer lang kyststrækning med vindstød af orkanstyrke

Det var et kraftigt stormlavtryk, der natten til lørdag bevægede sig nord om Færøerne, og som lørdag fra Norskehavet bevægede sig videre ind over Nordnorge.

Syd for lavtrykket blæste det i et enormt område ned langs Norges vestkyst med op til storm i middelvinden – og langs en næsten 1000 kilometer lang kyststrækning fra Lofoten i nord til den sydlige del af Vestnorge blæste det med vindstød af orkanstyrke.  

De ekstreme vindhastigheder over det store område gav enorme bølger i Norskehavet, og det norske meteorologiske institut advarede langs Vestnorges kyst om bølger på mellem 13 og 15 meter.

Ekstreme vindstød i Nordnorge

Mest blæste det lige syd for lavtrykkets center, da stormlavtrykket bevægede sig ind over Nordnorge.

Her blev der på Kvaløya, der ligger mellem Bodø og Trondheim, målt middelvinde på 42 meter per sekund. Det er langt over grænsen for orkan, der begynder ved 32,6 meter per sekund.

Vindstødene på Kvaløya nåede lørdag eftermiddag og først på aftenen op på hele 53 meter per sekund, der er stort set det samme, som den danske vindstødsrekord på 53,5 meter per sekund under orkanen Allan i oktober 2013.

Krydstogtskib mistede motorkraft, mens der var vindstød af orkanstyrke

Også længere mod syd ramte vindstød med langt over grænsen for orkan. 

Et af de steder var mellem Molde og Ålesund, hvor krydstogtskibet Viking Sky lørdag middag mistede motorkraft og i den kraftige vestenvind drev mod kysten for efterfølgende at påbegynde en evakuering af passagerene.

På netop dette tidspunkt kulminerede stormen i det område, og det var i voldsomt vejr, det norske krydstogtskib kom i problemer, og under lige så vanskelige forhold evakueringen foregik.

Ved Ona Fyr 20 kilometer sydvest for det nødstedte krydstogtskib blev der lørdag klokken 13 målt vindstød på 39 m/s, mens middelvinden samtidig med 26 m/s nåede stormstyrke.

Ifølge bølgeprognoser var bølgehøjden på det tidspunkt mellem otte og ti meter.

Mens evakueringen foregik, blæste det helt frem til lørdag klokken 19 med vindstød af orkanstyrke ved Ona Fyr, og frem til søndag morgen var der fortsat vindstød af stormstyrke og stadig mere end fem meter høje bølger.

Langs kysten blev der ud over ved Ona Fyr også på Veiholmen målt vindstød af orkanstyrke, mens der i Kristiansund blev målt vindstød af stærk storm. I Molde og Ålesund blæste vindstødene af stormstyrke.