Vejr

Færøerne ramt af kraftig storm - med vindstød på 220 kilometer i timen

Et kraftigt stormlavtryk med ekstreme vindstød på Færøerne natten til lørdag.

Selv om man er vant til blæsende vejr på Færøerne, så var det en kraftig forårsstorm, der natten til lørdag fejede hen over øerne i Nordatlanten.

Et stormlavtryk bevægede sig lige nord om Færøerne under kraftig udvikling, og sendte et vindfelt med middelvinde af stormstyrke og vindstød, langt over grænsen for orkan, ind over Færøerne.

Et enkelt sted sted blæste middelvinden med orkanstyrke, da der ved Ørðaskarð på Suderoy blev målt 33 meter per sekund og vindstød på 43 meter per sekund.

Vindstød på 220 kilometer i timen

Det var dog intet mod de vindstød, der klokken fire natten til lørdag ramte Norðadalsskarð, der ligger 10 kilometer nordvest for Thorshavn på Færøernes største ø Streymoy.

Her nåede et kraftigt vindstød hele 62 meter sekund. Det er langt over det kraftigste vindstød målt i Danmark på 53,5 meter per sekund under orkanen Allan. Det er en vindhastighed, der svarer til lidt over 220 kilometer i timen.

Norðadalsskarð er berygtet for sine ekstreme vindstød og ligger eksponeret, når vinden blæser fra sydvest, som det var tilfældet natten til lørdag.

Det stormomsuste sted ligger i et 225 meter højt dalstrøg mellem to fjelde. Mod nordvest ligger fjeldmassivet med det 749 meter høje Sornfelli, og mod sydøst ligger det 532 meter høje Tungulfjall.

Når det blæser kraftigt fra sydvest presses vinden ind gennem dalstrøget og giver ofte ekstreme vindstød.

Norðadalsskarð ligger på den gamle hovedvej fra Thorshavn, som man før 1992 skulle passere for at komme til Vestmanna, Vagar og Kollefjordur. 

Stormen har kurs mod Norge

Stormen som ramte Færøerne natten til lørdag fortsætter mod vest, hvor den sidst på lørdagen ventes at ramme Norges vestkyst.

Her forventes vindstød af orkanstyrke, og i det nordvestlige Norge ventes stormen at sende op til 13 meter høje bølger ind mod kysten.