Vores jord

Smadret by i Mozambique kunne ikke ligge værre i forhold til naturkatastrofe

Havet, floden og vinden skabte i fællesskab en af de værste naturkatastrofer på den sydlige halvkugle nogensinde.

Ti mest dødbringende tropiske cykloner på den sydlige halvkugle

  1. 1200 døde (1892, Mauritius)
  2. 800 døde (2000, Mozambique, Madagaskar og Zimbabwe)
  3. 517 døde (1903, Fransk Polynesien)
  4. 500 døde (1927, Madagaskar)
  5. 429 døde* (2019, Mozambique, Malawi og Zimbabwe)
  6. 418 døde (2004, Madagaskar)
  7. >300 døde (1899, Australien)
  8. 300 døde (1977, Mozambique)
  9. 276 døde (2007, Madagaskar)
  10. 252 døde (1994, Mozambique og Madagaskar)

*Dødstal pr. 21. marts 2019. Kan stige yderligere.

Kilde: https://www.wunderground.com/cat6/Tropical-Cyclone-Idais-Death-Toll-Mozambique-May-Exceed-1000

Den katastroferamte by Beira ligger på mange måder ideelt. Der er adgang til havet, og der er masser af ferskvand i floden. Det er formentlig derfor, at de oprindelige indbyggere har slået sig ned i det, der siden skulle vokse til at være en af Mozambiques største byer.

Byen ligger uheldigvis også optimalt for en naturkatastrofe, hvor vind og vand i kombination forvandler alt til et inferno. Derfor kan cyklonen Idai, der gik i land for en uge siden, vise sig at være den største naturkatastrofe på den sydlige halvkugle i al den tid, den slags er blevet ført til bogs.

- Cyklonen har ramt med en meget kraftig pålandsvind lige præcis ved floddeltaet, hvor byen ligger, og det har været med til at danne en stormflod, hvor havet stiger og skaber oversvømmelser, samtidig med at der er faldet flere hundrede millimeter regn inde over land, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

90 procent jævnet med jorden

Det anslås, at 90 procent af byen Beira er smadret af Idai. Meteorologiske data bliver langt fra opgjort lige så minutiøst for Mozambique som på vores breddegrader, men en ting ligger fast. Da Idai gik i land, gjorde den det med middelvinde på 54 meter i sekundet. Det svarer til 195 kilometer i timen.

Regnen har fået floderne til at stige, og samtidig har vandstanden i havet været presset op på grund af cyklonen. Den forhøjede vandstand i havet slår tilbage i floderne, der får sværere ved at løbe ud, samtidig med at regnen får dem til at svulme op. Dermed er der kun en vej tilbage for floderne, og det er ud over alle bredder.

Da floddeltaet ligger lavt, kan vandet hurtigt sprede sig over et stort beboet område. Der er meldinger om oversvømmelser, hvor vandet har stået op i seks meters højde.

Kategori tre

Og det er bare vandet. Cyklonen Idai var en såkaldt kategori tre, hvilket er langt kraftigere, end noget vi nogensinde oplever i Danmark. Kategori et begynder der, hvor de kraftigste danske storme slutter, og kategori fem er det kraftigste, man kan forestille sig.

- Mange af de skader, vi kan se på billederne, skyldes ikke vandet, men vinden. Det er vinden, der har revet tagene af og knækket træerne. Det har været virkelig dramatisk, siger Sebastian Pelt.

Derfor var det en cyklon

Den globale opvarmning betyder, at der dannes flere orkaner og cykloner. Cykloner bruges som betegnelse for orkaner omkring Australien og Det Indiske Ocean. Mozambique, der ligger i det sydøstlige Afrika, rammes normalt ikke af så store cykloner, og så er der som i tilfældet med Beira flere ting, der skal gå galt, før det udvikler sig katastrofalt.

Sebastian Pelt fortæller, at Mozambique er blevet ramt tre gange på 11 år:

- Det er ikke det samme, som at det har så alvorlige konsekvenser hver gang. En kategori tre lige det sted kunne næsten bare ikke være værre. Selve cyklonen kunne selvfølgelig være kraftigere endnu, men det tør man næsten ikke tænke på.

1200 døde i 1892

Det står klart, at der er flere hundrede omkomne, og Mozambiques præsident, Filipe Nyusi, har udtalt, at han frygter, at dødstallet kan ende over 1000, når alle de dræbte er opgjort. Dermed kan katastrofen ende med at tangere den hidtidige rekord for den sydlige halvkugle, hvor omkring 1200 døde i et uvejr på Mauritius i 1892.

- Det kan vise sig at være den mest dødbringende cyklon på den sydlige halvkugle i alt den tid, man har opgørelser for. Det viser lidt om, hvor stor en katastrofe det er, siger Sebastian Pelt.

Der er ikke en ny cyklon på vej, men det er fortsat sæson for tropisk regn.

- Det kommer til at regne, og det kommer til at regne meget. Det er de selvfølgelig vant til på de kanter, men når der ligger så meget vand, som der ligger nu, kan hver dråbe være kritisk, slutter Sebastian Pelt.