Vejr

Kraftig storm kan ramme Færøerne fredag

Fredag formiddag vil et voldsomt stormlavtryk passere tæt forbi Færøerne.

Marts har været særdeles blæsende i Danmark - og det kulminerede 15. marts, hvor der en kort overgang blev målt storm i middelvinden ved Røsnæs på Vestsjælland.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Det er dog intet at regne imod det stormvejr, som kan ramme en del af vores kongerige fredag formiddag.

Et lavtryk er under hastig udvikling over Nordatlanten og vil på sin vej fra sydvest mod nordøst udvikle sig til en regulær orkan.

Stormlavtrykket vil passere tæt forbi Færøerne, og derfor er der udsigt til særdeles blæsende vejr fredag.

Kan give storm med vindstød af orkan

Der er fortsat ikke fuldstændig enighed prognoserne imellem, men alt tyder på, at stormen vil kulminere fredag formiddag, hvor der - især ved de nordvestvendte kyster - kan forventes fuld storm med vindstød af stærk storm eller orkan.

Længere mod nordvest vil vinden blæse med regulær orkanstyrke med middelvinde på omkring 35 meter per sekund, men heldigvis ser den kraftigste del af blæsevejret ud til at passere forbi Færøerne uden at ramme.

Bølger på 14 meter

Udover den voldsomme blæst vil bølgerne i farvandet ud for Færøerne også blive særdeles store.

Prognoserne viser, at bølgerne fredag formiddag kan vokse til mellem 10 og 14 meters højde ud for Færøerne. Enkelte af bølgerne kan dog nå højder på omkring 20 meter, hvilket vil være farligt for al type sejlads.

Bliver dobbeltatmosfærisk bombe

Lavtrykket udvikler sig med sådan en intensitet, at det 'almindelige' begreb, en "atmosfærisk bombe" slet ikke er nok til at beskrive udviklingen.

Torsdag formiddag befinder lavtrykket sig cirka 1500 kilometer vest for Irland med et lufttryk på 999 hektopascal (hPa). I løbet af de kommende 24 timer, vil lufttrykket falde med hele 49 hPa, hvilket er mere end det dobbelte af definitionen på en atmosfærisk bombe.

For at leve op til den betegnelse skal lufttrykket nemlig falde mindst 24 hektopascal på 24 timer. 

Dette er også kendt som en klasse 1 Bergeron, opkaldt efter den svenske meteorolog Tor Bergeron. I dette tilfælde er der derimod tale om en klasse 2 Bergeron, hvor lavtrykket udvikles med mindst 48 hPa på 24 timer.

 Decemberorkanen fra 1999 udviklede sig netop 48 hPa på 24 timer.

Færøerne er vant til blæst

Selvom stormen fredag kan blive kraftig, så er man vant til voldsom blæst på Færøerne. Hver vinter rammes øgruppen af storme, og af og til når vinden også regulær orkanstyrke.

Den højeste middelvind, der er målt på Færøerne, er utrolige 50 meter per sekund, som både blev målt i 1997 og 1999. Det er vindhastigheder, der svarer til en kategori 3-orkan.

I 1997 nåede vindstødene ved Mykines samtidig hele 66,9 meter per sekund, hvilket er en ekstremt høj værdi.

Det kraftigste vindstød, der er målt i Danmark, er 53,5 meter per sekund, i forbindelse med orkanen Allan 28. oktober 2013.