Kraftig cyklon rammer Australien

16x9
Den kraftige kategori-3 cyklon, Trevor, set fra satellit den 19. marts 2019, kort før øjet rammer den østlige kyst af Cape York-halvøen i Queensland. Foto: Nasa Worldview / Handout / Ritzau Scanpix

I den nordlige del af Queensland hærger en voldsom tropisk cyklon.

De australske myndigheder er i højeste alarmberedskab, som følge af den kraftige tropiske cyklon, Trevor, som rammer den nordlige del af Queensland tirsdag dansk tid.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Trevor er dannet over varmt havvand øst for Cape York-halvøen, og har de seneste tre dage samlet styrke, mens den har bevæget sig mod vest - direkte mod det nordøstlige Australien.

Her er den gået i land tirsdag aften australsk tid (tirsdag morgen dansk tid), som en kraftig kategori-3 cyklon.

Omkring øjet på Trevor blæser det med middelvinde på hele 51 meter per sekund, mens vindstødene når 64 meter per sekund.

Til sammenligning er det højest målte vindstød i Danmark 53,5 meter per sekund, under orkanen Allan den 28. oktober 2013.

Ved Lockhart River - tæt ved det sted, hvor Trevor gik i land - er der målt vindstød på 32,5 meter per sekund, hvilket næsten er orkanstyrke, som starter ved 32,7 meter per sekund.

Beboere er evakueret

Det ekstremt voldsomme vejr har medført evakueringer af folk, som bor i de områder der bliver hårdest ramt af Trevor.

Således er 30 mennesker fra den lille by Port Stewart blevet evakueret, og kørt 60 kilometer længere ind i landet, hvor der er større sikkerhed fra den meget kraftige vind.

Der kan falde op til 400 millimeter regn

Det er ikke kun ekstremt kraftig vind, som følger med Trevor mens den passerer halvøen. Som altid med tropiske cykloner, falder der også kæmpemæssige mængder regn.

De nuværende prognoser viser at der kan falde op til 400 millimeter regn - på lidt over et døgn.

Til sammenligning har vi i den rekordvåde marts fået 102,9 millimeter regn på 17 dage.

På radaranimationen ovenfor fra det meteorologiske institut i Australien, ser man Trevor mens den 'går i land' i det nordlige Queensland. Bemærk, at cykloner roterer med uret på den sydlige halvkugle, i modsætning til den nordlige halvkugle.

Kan ramme Australien igen

En kort overgang mister Trevor dog lidt af pusten, mens den bevæger sig over land, og bliver her nedgraderet til en tropisk storm.

Det er dog kun for en kort stund, for når Trevor igen bevæger sig over varmt hav i Carpentariabugten, så intensiveres cyklonen igen, og bliver måske endnu voldsommere end nu.

Herfra vil cyklonen bevæge sig mod sydvest og kan i weekenden ramme dele af Northern Territory med enorme mængder regn og ekstremt kraftig vind.