Stormlavtryk nord for Danmark blev en atmosfærisk bombe

16x9
Det sydlige Norge blev søndag ramt af storm med vindstød af orkanstyrke - kun lidt over 100 kilometer fra Danmark. Arkivfoto. Foto: Robert Kleiven / Scanpix Denmark

Lavtrykket, som gav regn og vindstød af stormstyrke i Danmark søndag, ramte det sydlige Norge med vindstød af orkanstyrke.

Det er ikke kun i Danmark, at marts 2019 indtil nu har vist sig fra den mest efterårsagtige side, man kan forestille sig.

I det sydlige Norge har lavtrykkene også stået i kø fra Nordsøen, og de har gang på gang givet regn, sne og blæst til kyster og fjelde.

Søndag blev den foreløbige kulmination på det meget ustadige vejr, da et dybt stormlavtryk bevægede sig ind over det sydlige Norge fra sydvest.

Det var selvsamme lavtryk, som søndag gav vindstød af stormstyrke mange steder i Danmark, der ramte Sydnorge med endnu større kraft.

Fuld storm med vindstød af orkanstyrke

Hårdest gik det for sig ved den sydnorske kyst, hvor der på Lindesnes blev målt storm med en middelvind på 27 meter per sekund.

Højeste vindstød i det sydlige Norge (og Danmark) søndag 17. marts 2019.
Højeste vindstød i det sydlige Norge (og Danmark) søndag 17. marts 2019. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Samme sted nåede vindstødene orkanstyrke med 34 meter per sekund. Derudover blev der også målt fuld storm ved Svinøy Fyr og Torungen ud til Skagerrak.

På sin vej over Nordsøen havde stormlavtrykket inden da også givet vindstød af orkanstyrke på boreplatformen Ekofisk, hvor vindmåleren registrerede vindstød på 34 meter per sekund.

Tidligere på ugen havde vejrmodeller vist, at lavtrykket kunne ramme Danmark med 'fuld kraft' og dermed have givet os regulær storm med vindstød af orkanstyrke – men vi slap nådigt i denne omgang.

Lavtrykket var en atmosfærisk bombe

Det kraftige stormlavtryk udviklede sig så eksplosivt, at det kan betegnes som en atmosfærisk bombe.

Klokken et natten til lørdag lå lavtrykket lige vest for Irland med et lufttryk på 993 hektopascal (hPa), og natten til søndag klokken et – præcis ét døgn senere – var lufttrykket faldet med 28 hPa til 965 hPa, mens lavtrykket lå sydvest for Norge.

På blot ét døgn faldt trykket med 28 hektopascal i lavtrykket, hvilket gør det til en såkaldt 'atmosfærisk bombe'.
På blot ét døgn faldt trykket med 28 hektopascal i lavtrykket, hvilket gør det til en såkaldt 'atmosfærisk bombe'. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Det er så kraftig en lavtryksudvikling, at det betegnes som en såkaldt atmosfærisk bombe. For at leve op til den betegnelse skal lufttrykket nemlig falde mindst 24 hektopascal på 24 timer.

Dette er også kendt som en klasse 1 Bergeron, opkaldt efter den svenske meteorolog Tor Bergeron.

På vores breddegrader er atmosfæriske bomber tegn på lavtryksudviklinger, der sagtens kan give storm eller endog orkan, og i sjældne tilfælde kan lavtrykkene udvikle sig med hele 48 hPa på 24 timer – hvilket altså er en klasse 2 Bergeron. "Vores" decemberorkan i 1999 udviklede sig netop 48 hPa på 24 timer.