Vejr

Fascinerende skyer set over Sydsjælland fredag

Fascinerende mammatus-skyer over Svinø fredag eftermiddag. Anne Kaae Nielsen / Privatfoto

En speciel skytype blev set fredag eftermiddag.

Fredag blev en barsk dag rent vejrmæssigt over den sydlige del af Danmark.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

Et lille, men kraftigt lavtryk bevægede sig gennem landet fra vest mod øst, og på dets sydlige side blæste det voldsomt op. Så voldsomt, at der en kort overgang blev målt regulær storm ved Røsnæs, mens vindstødene nåede stærk storm med 29,5 meter per sekund.

De meget kraftige vindstød optrådte især i forbindelse med de mange byger, der drev ind over landet i 'kølvandet' på lavtrykket.

Men det var dog ikke kun kraftige vindstød og masser af regn, som bygerne havde med.

Over Svinø på det sydlige Sjælland kunne man således blive vidne til meget spektakulære skyformationer fredag eftermiddag.

Såkaldte mammatus-skyer

Skyerne kaldes 'mammatus' og dannes på 'bagkanten' af en byges ambolt-sky. De opstår, når nedsynkning af luft finder sted i området.

Luften, der synker ned, opvarmes, men ikke lige hurtigt. Dér hvor luften er tør, opvarmes luften hurtigst, mens det går langsommere, dér hvor luften er fugtig. Luften inde i skyen er fugtig, og afsløres derfor som 'poser' eller 'kugler' af luft som nærmest ser ud til at dryppe ned fra undersiden af skyerne.

Skyerne opstod netop i forbindelse med bygerne, der trak ind over den sydlige del af Danmark fra vest.

Fascinerende mammatus-skyer over Svinø fredag eftermiddag.