Vejr

Danmark ramt af storm - den kraftigste i marts i otte år

Et lille intenst lavtryk passerede fredag Danmark med vindstød af stærk storm.

Et voldsomt blæsevejr ramte fredag hele den sydlige halvdel af landet, og for første gang siden 2011 blev der i marts målt storm i middelvinden hen over Danmark.

Fredag eftermiddag ramte de første kraftige vindstød Jyllands vestkyst, og det blæsende vejr fortsatte hen over Sønderjylland, Fyn og videre til det vestlige Sjælland, hvor der var vindstød af stormstyrke.

Det blæsende vejr kom i forbindelse med et lille hidsigt lavtryk, som fredag passerede hen over Danmark, der gav det blæsende vejr, som midt på eftermiddagen gav pludseligt opfriskende vind med meget kraftige vindstød.

Storm i middelvinden - for første gang i marts siden 2011

Mest blæste det ved Røsnæs i Nordvestsjælland, hvor middelvinden mellem klokken 18 og 19 nåede storm. Det skete, da middelvinden nåede 24,5 meter per sekund, der lige akkurat er grænsen for storm.

Det var første gang, der i marts blev målt middelvind af stormstyrke i Danmark siden 2011, hvor det den 10. marts blæste med 26,3 meter per sekund ved Thorsminde i Vestjylland.

Også andre steder i landet nåede middelvinden op nær stormstyrke. Ved Blåvandshuk, i Vester Vedsted nær Ribe og i Gedser på Falster var middelvinden oppe på stormende kuling.

Højeste middelvind indtil fredag klokken 21.

Vindstød af stærk storm

Fredagens kraftigste vindstød blev målt ved Røsnæs, hvor man med 29,5 meter per sekund havde vindstød af stærk storm.

Også Blåvandshuk nåede vindstød af stærk storm, da der midt på eftermiddagen ved Danmarks vestligste punkt blev målt 29,2 meter per sekund

Stærk storm begynder ved 28,2 meter per sekund, mens storm begynder ved vindhastigheder over 24,5 meter per sekund.

Højeste vindstød indtil fredag klokken 21.

Kraftige vindstød centralt i Sønderjylland

Den kraftige blæst ramte især den sydlige del af landet, hvor der flere steder i det sydlige Jylland, på Fyn, langs kysterne på Vestsjælland og på Falster og Møn blev målt vindstød af stormstyrke.

Det er dog ikke kun langs kysterne de kraftige vindstød ramte hårdt. Selv inde over land havde man vindstød af stormstyrke.

I Skrydstrup ved Vojens i den centrale del af Sønderjylland måltes vindstød på hele 27,3 meter per sekund, mens man i Odense havde 26,2 meter per sekund, da de kraftigste vindstød ramte sidst på eftermiddagen.

Kraftige vindstød syd for hidsigt lavtryk

De kraftigste vindstød er opstod på sydsiden af lavtrykket, der fredag passerede gennem Danmark, og i forbindelse med relativt kraftige bygelinjer dannet i den turbulente atmosfære blev der sendt kraftig vind fra højere luftlag mod jorden, som gav de kraftigste vindstød.

Lavtrykket sørgede også for enorme forskelle i vindhastigheden over Danmark. I den nordlige del af Jylland var det fredag eftermiddag helt vindstille i lavtrykkets centrum, mens der 50 til 100 kilometer længere mod syd var storm i vindstødene.

Radar klokken 15.50: Lavtrykket ligger lige midt i Jylland, og de kraftige byger ses som linjer sydlige halvdel af Jylland.

Orkan i vindstødene i Nordtyskland 

Tidligere på dagen blev der ved den norske boreplatform Ekofisk i Nordsøen målt regulær storm i middelvinden, mens de kraftigste vindstød ved vindmølleparken Horns Rev B har været oppe på 30,9 meter per sekund.

Få kilometer fra Danmark var der i Glücksburg ved Flensborg Fjord sidst på eftermiddagen vindstød af orkanstyrke, da der blev målt 33,9 m/s.